Odebírejte nás na YouTube
Bramborové krokety
Usmažené bramborové krokety ve tvaru válečků, kuliček či malých placek.
Ingredience:
- 800 g brambor
- 2 ks celá vejce
- 2 ks žloutky
- 2 lžíce másla
- 1/2 šálku strouhanky
- olej na smažení
- muškátový květ (nemusí být)
- sůl
Postup:
- Nejlépe den předem uvaříme očištěné brambory doměkka, scedíme je, oloupeme, prolisujeme do mísy a necháme vychladnout.
- K prolisovaným bramborám přidáme rozehřáté máslo, žloutky, strouhanku, sůl a případně špetku muškátového květu, směs dobře promícháme.
- Z bramborového těsta vytvarujeme válečky, krokety nebo malé placičky, obalujeme je v rozšlehaných vejcích, prosáté strouhance a ve fritéze nebo ve vyšší vrstvě rozehřátého tuku je cca 8-10 minut smažíme dozlatova.
- Necháme je chvilku okapat na papírové utěrce a ihned podáváme nejlépe s domácím kečupem, nebo domácí majonézou.
Tip:
Těsto můžeme podle potřeby v druhém kroku různě dochucovat, například medvědím česnekem, pažitkou, nebo petrželkou.