
Šopský salát
Původně bulharský salát, jež si získal srdce nejedné české kuchařky.
Ingredience:
- 1 ks cibule
- 50 g slunečnicový olej
- 1 špetka sůl
- 300 g rajčata
- 1 ks okurka salátová
- 250 g balkánský sýr
- 1 špetka pepř mletý
- 300 g papriky (různé barvy)
Postup:
- Okurku omyjeme, oloupeme a nakrájíme na malé kousky.
- Rajčata a papriky rovněž omyjeme a nakrájíme, cibuli nakrájíme nadrobno, smícháme s olejem a citronovou šťávou, osolíme a opepříme.
- Necháme alespoň 1 hodinu odležet v lednici.
- Jemně promícháme a bohatě posypeme strouhaným sýrem. Sýr můžeme místo strouhání nakrájet na kostičky a zamíchat ho do salátu.
Tip:
Zeleninu použijeme podle dostupnosti a toho co nám chutná. Můžeme například přidat ředkvičky, nebo olivy.