Odebírejte nás na YouTube
Škvarkové placky
Křupavé a voňavé škvarkové placky, které si zamilujete! Připravte si tuto tradiční dobrotu z jednoduchých surovin přímo u vás doma.
Ingredience:
- 300 g škvarků
- 250 g hladké mouky
- 250 g polohrubé mouky
- 21 g droždí (cca polovina kostky)
- 130 ml mléka
- 4 vejce
- 1 lžíce cukru
- 1 lžička soli
- Kmín, pepř nebo cukr na ozdobení
Postup:
- Z hladké a polohrubé mouky, droždí, mléka, cukru, soli a vajec vypracujeme těsto.
- Přidáme 300 g nasekaných škvarků a znovu těsto důkladně propracujeme. Doporučujeme pracovat rukou, jde to mnohem lépe.
- Těsto přikryjeme čistou utěrkou a necháme kynout na teplém místě, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
- Vykynuté těsto přendáme na pomoučněný vál nebo prkénko.
- Rozdělíme ho na menší kousky, ze kterých vytvarujeme kuličky.
- Kuličky položíme na plech vyložený pečicím papírem.
- Každou kuličku zmáčkneme a vytvarujeme do tvaru placek.
- Na plackách nožem vytvoříme mřížky.
- Placky potřeme trochou vody. Podle chuti je posypeme kmínem, pepřem nebo je můžeme lehce pocukrovat a přidat špetku skořice – záleží na vaší preferenci.
- Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C přibližně 20 minut, dokud placky nezískají zlatavou barvu.