Odebírejte nás na YouTube

Škvarkové placky

Křupavé a voňavé škvarkové placky, které si zamilujete! Připravte si tuto tradiční dobrotu z jednoduchých surovin přímo u vás doma.

Ingredience:

  • 300 g škvarků
  • 250 g hladké mouky
  • 250 g polohrubé mouky
  • 21 g droždí (cca polovina kostky)
  • 130 ml mléka
  • 4 vejce
  • 1 lžíce cukru
  • 1 lžička soli
  • Kmín, pepř nebo cukr na ozdobení

 

Postup:

  1. Z hladké a polohrubé mouky, droždí, mléka, cukru, soli a vajec vypracujeme těsto.
  2. Přidáme 300 g nasekaných škvarků a znovu těsto důkladně propracujeme. Doporučujeme pracovat rukou, jde to mnohem lépe.
  3. Těsto přikryjeme čistou utěrkou a necháme kynout na teplém místě, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
  4. Vykynuté těsto přendáme na pomoučněný vál nebo prkénko.
  5. Rozdělíme ho na menší kousky, ze kterých vytvarujeme kuličky.
  6. Kuličky položíme na plech vyložený pečicím papírem.
  7. Každou kuličku zmáčkneme a vytvarujeme do tvaru placek.
  8. Na plackách nožem vytvoříme mřížky.
  9. Placky potřeme trochou vody. Podle chuti je posypeme kmínem, pepřem nebo je můžeme lehce pocukrovat a přidat špetku skořice – záleží na vaší preferenci.
  10. Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C přibližně 20 minut, dokud placky nezískají zlatavou barvu.