Zastřená vejce

Zastřená vejce se hodí ke snídani, či večeři, ale také jsou skvělá jako součást hlavního chodu, například příloha k čočce, nebo koprové omáčce.

Ingredience:

  • 1 ks vejce
  • 0,5 l vody
  • 1-2 lžíce octa
  • sůl

 

Postup:
1. Vodu přivedeme k varu, osolíme ji, přidáme ocet, mírně snížíme příkon tepla.
2. Vejce opatrně vyklepneme do naběračky a vložíme do vody, kterou udržujeme těsně pod bodem varu.
3. Vejce, které se ve vodě srazí, nadnášíme v naběračce, aby drželo pohromadě, vaříme 3-4 minuty (záleží, jak tuhý chceme žloutek).
4. Opatrně, pomocí sítka nebo naběračky, vyjmeme z vody, necháme okapat a vložíme na talíř.