Odebírejte nás na YouTube

Quiche

Quiche je lahodný slaný koláč s křehkým těstem a krémovou náplní, ideální na snídani či brunch. Vyzkoušejte snadný recept, který potěší každého!

Ingredience:

  • 300 g hladké mouky
  • 100 ml vody
  • 120 g másla
  • 100 ml mléka
  • 2 vejce
  • 6 středních cibulí
  • 150 g slaniny
  • 150 g goudy
  • Sůl a pepř

 

Postup:

  1. Z mouky, vlažné vody, másla a soli vypracujeme vláčné těsto, které necháme uležet na chladném místě alespoň 1 hodinu, ideálně přes noc.
  2. Cibule oloupeme, přepůlíme a nakrájíme na silnější plátky. V pánvi rozehřejeme olej a na něm orestujeme cibuli. Během smažení přidáme na kostičky nakrájenou slaninu. Jakmile cibule začne zlátnout, pánev odstavíme a směs necháme zchladnout.
  3. Osmaženou cibuli a slaninu přemístíme do mísy, ideálně pomocí děrované naběračky, abychom odstranili přebytečný tuk. Směs osolíme, opepříme a přidáme špetku provensálského koření (koření můžeme vynechat). Necháme vychladnout.
  4. Těsto vyválíme na pomoučeném válu na tloušťku asi 4 mm. Koláčovou formu vrchní stranou obtiskneme do těsta, abychom vytvořili tvar těstového kruhu. Přebytečné těsto snadno odtrhneme. Formu lehce potřeme olejem a vložíme do ní těsto. Ze zbytků těsta vytvoříme váleček, kterým zpevníme okraje koláče. Spodní část těsta několikrát propíchneme vidličkou, aby se při pečení nenadzvedávala.
  5. Troubu předehřejeme na 180 °C. V misce rozšleháme vejce s mlékem, přidáme špetku soli a pepře. Na těsto nasypeme nastrouhanou goudou a zalijeme vaječno-mléčnou směsí. Koláč pečeme přibližně 35 minut, dokud není zlatavý.
  6. Po upečení necháme koláč mírně zchladnout. Během 10 minut se horký sýr zpevní, a koláč tak bude lépe držet tvar.