Odebírejte nás na YouTube
Loupáky
Oblíbené sladké pečivo jen tak ke kávě nebo namáčet do kakaa.
Ingredience:
- 250 g polohrubé mouky
- 250 g hladké mouky
- 1/2 kostky droždí (20 g)
- 1 sáček vanilkového cukru
- 1/2 lžičky soli
- 100 g cukru
- 100 ml oleje
- 200 ml mléka
- 1 celé vejce
- 1 žloutek
- mák na posyp
Postup:
- Do mísy prosejeme hladkou a polohrubou mouku. Přidáme cukr, vanilkový cukr, půl lžičky soli a droždí. Přilijeme mléko, olej a přidáme jedno celé vejce. Všechny ingredience důkladně propracujeme, dokud nevznikne vláčné a hladké těsto.
- Těsto přikryjeme čistou utěrkou a necháme na teplém místě kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem (přibližně 1 hodinu).
- Vykynuté těsto přendáme na lehce pomoučenou pracovní plochu. Rozpůlíme ho na dvě části a každou lehce propracujeme, aby se s těstem lépe pracovalo.
- Každou polovinu těsta vyválíme do kruhu. Rozdělíme ho na čtyři stejné trojúhelníčky. Každý trojúhelníček zarolujeme od širšího konce směrem ke špičce do tvaru rohlíku. Konce lehce zahneme, aby vznikl typický tvar loupáku.
- Hotové loupáky přendáme na plech vyložený pečicím papírem. Každý potřeme rozšlehaným žloutkem a bohatě posypeme mákem.
- Loupáky pečeme v předehřáté troubě na 180 °C přibližně 20 minut, nebo dokud nezískají krásnou zlatohnědou barvu.
- Po upečení necháme loupáky vychladnout na mřížce. Podáváme je samostatně, nebo s oblíbenou marmeládou či máslem. Dobrou chuť!