Odebírejte nás na YouTube

Hovězí guláš

Recept na oblíbený klasický hovězí guláš připravený nejlépe z hovězí kližky.

Ingredience:

  • 1 kg hovězí kližky
  • 4 ks větší cibule
  • 3 ks stroužky česneku
  • 3 lžíce mleté červené papriky
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 lžíce majoránky
  • 1 lžička drceného kmínu
  • tmavá jíška (recept zde)
  • 300 ml vlažné vody
  • 25g másla, tuku nebo oleje
  • sůl a pepř

 

Postup:

  1. Hovězí kližku opláchneme a nakrájíme na kostky.
  2. Oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno a zpěníme v hrnci na sádle dorůžova, přidáme mletou papriku, zalijeme trochou vlažné vody, aby nám paprika nezhořkla, vložíme nakrájené maso, osolíme, dochutíme pepřem, přidáme drcený kmín, 2 lžíce rajčatového protlaku a dle potřeby přidáme vodu.
  3. Přikryjeme poklicí a dusíme zhruba 1,5-2 hodiny do změknutí masa.
  4. Přidáme tmavou jíšku, promícháme a v případě potřeby ještě zředíme teplou vodou, přidáme česnek a majoránku, ještě krátce povaříme - přibližně 15 minut.
  5. Hovězí guláš servírujeme nejlépe posypaný cibulkou.

 

Vhodné přílohy:

Čerstvé pečivo, houskový knedlík, špekové knedlíky, bramboráčky nebo vařené těstoviny.


Tip:

Konzistenci omáčky určíme množstvím vody a tmavé jíšky - množství volíme dle toho, zda máme rádi hustší, nebo řidší omáčky.