Odebírejte nás na YouTube
Hovězí guláš
Recept na oblíbený klasický hovězí guláš připravený nejlépe z hovězí kližky.
Ingredience:
- 1 kg hovězí kližky
- 4 ks větší cibule
- 3 ks stroužky česneku
- 3 lžíce mleté červené papriky
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 1 lžíce majoránky
- 1 lžička drceného kmínu
- tmavá jíška (recept zde)
- 300 ml vlažné vody
- 25g másla, tuku nebo oleje
- sůl a pepř
Postup:
- Hovězí kližku opláchneme a nakrájíme na kostky.
- Oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno a zpěníme v hrnci na sádle dorůžova, přidáme mletou papriku, zalijeme trochou vlažné vody, aby nám paprika nezhořkla, vložíme nakrájené maso, osolíme, dochutíme pepřem, přidáme drcený kmín, 2 lžíce rajčatového protlaku a dle potřeby přidáme vodu.
- Přikryjeme poklicí a dusíme zhruba 1,5-2 hodiny do změknutí masa.
- Přidáme tmavou jíšku, promícháme a v případě potřeby ještě zředíme teplou vodou, přidáme česnek a majoránku, ještě krátce povaříme - přibližně 15 minut.
- Hovězí guláš servírujeme nejlépe posypaný cibulkou.
Vhodné přílohy:
Čerstvé pečivo, houskový knedlík, špekové knedlíky, bramboráčky nebo vařené těstoviny.
Tip:
Konzistenci omáčky určíme množstvím vody a tmavé jíšky - množství volíme dle toho, zda máme rádi hustší, nebo řidší omáčky.