Francouzské brambory

Odebírejte nás na YouTube

Francouzské brambory

Uvařené kostky rolované plece smíchané s povařenými brambory a vajíčky, zapečené v troubě dozlatova.

Ingredience:

  • 1,5 kg brambor
  • 500 g uzené rolované plece (případně zvolíme jinou oblíbenou uzeninu)
  • 9 ks vajíček
  • 2 ks cibule
  • 2 dcl mléka
  • 1 dcl smetany
  • sádlo
  • strouhanka
  • mletý černý pepř
  • sůl
  • voda

 

Postup:

  1. Uzenou rolovanou plec opláchneme ve vlažné vodě a uvaříme v hrnci doměkka, necháme vychladnout a nakrájíme na malé kostičky.
  2. Brambory uvaříme ve slupce, vychladlé oloupeme a nakrájíme na plátky.
  3. Vejce uvaříme na tvrdo a také nakrájíme na plátky (uvaříme pouze 5 kusů, zbytek si ponecháme do další části receptu).
  4. Cibuli oloupeme, nakrájíme na drobno a osmahneme na sádle dorůžova.
  5. Pekáč vymažeme sádlem a vysypeme strouhankou, do pekáč vložíme vrstvu nakrájených brambor, které poklademe vrstvou masa, plátky vajíček a posypeme osmaženou cibulkou, mírně osolíme a opepříme.
  6. Na povrch dáme zbylé brambory a opět mírně osolíme.
  7. Pečeme ve vyhřáté troubě na 190 °C  po dobu cca 15 minut.
  8. Zbylá 4 vejce rozšleháme v mléce, přidáme smetanu a vše rozmícháme, vejci zalijeme prohřáté brambory v pekáči.
  9. Dopečeme v troubě (stále na 190 °C), až se vejce srazí a povrch zbarví dozlatova.
  10. Ihned můžeme podávat, ideálně s kyselou okurkou.