Odebírejte nás na YouTube
Houbový kuba
Houbový kuba chutná skvěle nejen o Vánocích.
Ingredience:
- 750 ml masového vývaru
- 300 g trhaných krupek (ječné kroupy, tzv. lámanky)
- 250 ml studené vody
- 80 g sádla
- 3 hrsti sušených hub
- 2 ks stroužky česneku
- 1 ks cibule
- mletý kmín
- mletý pepř
- majoránka
- sůl
- tuk na vymazání zapékací misky
Postup:
- Houby zalijeme vodou a necháme 2 hodiny namočené.
- Krupky několikrát propláchneme a v cedníku necháme okapat.
- Na polovině rozehřátého sádla dáme drobně nakrájenou cibuli zesklovatět.
- Vmícháme krupky a za stálého míchání je krátce opražíme, směs osolíme, zalijeme vývarem a pod poklicí, na mírném plameni, uvaříme doměkka.
- Houby vytáhneme z vody, vymačkáme a překrájíme.
- V pánvi rozehřejeme lžíci sádla, přisypeme houby, které 15 minut dusíme s kmínem, pak vmícháme uvařené krupky.
- Ochutíme utřeným česnekem, solí, pepřem a majoránkou, dáme do tukem vymazané zapékací misky, zalijeme zbylým rozehřátým sádlem a v troubě vyhřáté na 190 °C zapékáme asi 25 minut.