
Těstoviny se sýrovou omáčkou
Uvařené těstoviny servírované s chutnou omáčkou z rozpuštěného sýra a dalších ingrediencí.
Ingredience:
- 500 g těstovin
- 300 g gorgonzoly
- 2 lžíce zakysané smetany
- 2 lžíce oleje
- 1/8 l smetany
- mletý bílý pepř
- sůl
- bylinky na ozdobení (šalvěj, libeček, bazalka,…)
Postup:
- Těstoviny uvaříme na skus, tzv. al-dente (podle návodu na obalu).
- Sýr nastrouháme a na mírně rozpáleném oleji ho za stálého míchání rozpustíme.
- Přidáme obě smetany a směs povaříme cca 4 minuty.
- Omáčku dochutíme pepřem a solí, pokud to je třeba.
- Těstoviny smícháme s hotovou omáčkou a ozdobíme bylinkami, ihned podáváme.
Poznámka:
Gorgonzola – je nejznámějším italským reprezentantem plísňových sýrů. Od roku 1996 se smí pod jménem Gorgonzola prodávat pouze sýr pocházející z určitých oblastí Itálie.
TIP:
Druh sýra samozřejmě můžeme změnit, například za mozzarellu, nebo cheddar (čedar). Mějte však na paměti, že druh sýra ovlivní to, jakou bude mít omáčka chuť.