Odebírejte nás na YouTube

Těstoviny se sýrovou omáčkou

Uvařené těstoviny servírované s chutnou omáčkou z rozpuštěného sýra a dalších ingrediencí.

Ingredience:

  • 300 g gorgonzoly, nebo čedaru
  • lžička másla
  • lžička mleté papriky (sladké)
  • lžička rozmarýnu
  • lžička tymiánu
  • 200 g smetany
  • sůl
  • pepř
  • pažitka na ozdobení 
  • těstoviny

 

Postup:

  1. Těstoviny, které máme rádi uvaříme na skus, tzv. al-dente (podle návodu na obalu).
  2. Sýr nastrouháme na hrubém struhadle.
  3. Rozpustíme si na pánvi lžičku másla a krátce orestujeme nakrájený česnek.
  4. Přidáme smetanu a krátce povaříme.
  5. Omáčku dochutíme lžičkou mleté papriky, rozmarýnu, tymiánu, pepřem a solí podle potřeby.
  6. Přidáme nastrouhaný sýr a pár minut povaříme, dokud se nám zcela nerozpustí.
  7. Těstoviny smícháme s hotovou omáčkou a ozdobíme pažitkou, nebo jinou bylinkou a ihned podáváme.

 

Poznámka:
Gorgonzola – je nejznámějším italským reprezentantem plísňových sýrů. Od roku 1996 se smí pod jménem Gorgonzola prodávat pouze sýr pocházející z určitých oblastí Itálie.


TIP:
Druh sýra samozřejmě můžeme změnit, například za mozzarellu, nebo cheddar (čedar). Mějte však na paměti, že druh sýra ovlivní to, jakou bude mít omáčka chuť.