100 %

Mini pizza z listového těsta

Mini pizza z listového těsta je rychlý snack – křupavé těsto, rajčatová omáčka, sýr a ingredience dle chuti. Mini pizza z listového těsta je ten typ receptu, který zachrání každé nečekané pohoštění. V Itálii se často pracuje s pizzovým těstem a dlouhým kynutím. U nás si domácí kuchyně oblíbila rychlou cestu s listovým těstem. Výsledek je křupavý, voňavý a hotový dřív, než se stihne prostřít stůl.

Ingredience:

  • 280 gramů listového těsta
  • 2 kusy rajčat
  • 120 gramů mozzarelly
  • 100 gramů rajčatového suga
  • 50 gramů kozích rohů
  • 1 lžička bazalky (sušené)
  • 100 gramů slaniny

Výživové hodnoty (na 100 g):

Energie267 kcal
1 117 kJ
Bílkoviny6,5 g
Sacharidy18,0 g
- z toho cukry2,2 g
Tuky18,8 g
- nasycené mastné kyseliny9,0 g
- trans-mastné kyseliny0,0 g
- mononenasycené tuky6,9 g
- polynenasycené tuky1,6 g
- cholesterol22,0 mg
Vláknina1,4 g
Sůl1,0 g

Uvedené výživové hodnoty jsou orientační a mohou se lišit podle použitých surovin, jejich značky a přesných množství.

Kliknutím na tabulku přepneš zobrazení.


Postup:

  1. Listové těsto rozválíme nebo použijeme vyválený plát, tvořítkem vykrájíme kolečka o průměru 10-15 cm, ta klademe na plech vyložený pečícím papírem.
  2. Těsto potřeme sugem (nebo protlakem, případně kečupem). Sugo můžeme dochutit bylinkami, nebo kořením na pizzu.
  3. Potřená kolečka ozdobíme kolečky rajčat, případně i salámu nebo slaniny a dozdobíme čerstvými bylinkami, hojně posypeme nastrouhaným sýrem. 
  4. Na závěr můžeme přidat kozí rohy.
  5. V troubě vyhřáté na 220 °C pizzy zapečeme asi 10 minut dozlatova.


Co dělá mini pizzu tak oblíbenou:

Kouzlo je v kontrastu. Křehké a nadýchané vrstvy těsta nesou šťavnatou rajčatovou omáčku, k tomu kousek rajčete a sýr, který se krásně rozteče. Každý si může přidat to, co má rád. Někdo šunku nebo salám, jiný slaninu. Kdo miluje pálivé, sáhne po kozích rozích. Recept se dá snadno rozšířit a přizpůsobit rodině i hostům.


Technické tipy pro křupavé těsto:

Těsto pracuje nejlépe ve vysoké teplotě. Plech dej do trouby předehřáté na 220 stupňů. Kolečkům prospěje, když je před potřením jemně propíchneš vidličkou. Okraj nech bez omáčky, aspoň půl centimetru, lépe naskočí. Omáčku rozetři tence, mokrá vrstva by zbytečně zatížila listy těsta. Pokud chceš extra křupavý výsledek, polož plech o patro níž a peč blíž ke dnu. Sýr strouhej najemno, rovnoměrně se rozpustí a spojí povrch. Rajčata krájej na tenké plátky a nech je krátce oschnout na papírové utěrce. Těsto se tak nepromáčí.


Varianty a nápady:

Klasika je mozzarella nebo eidam, ale skvěle funguje gouda i cheddar. Místo suga můžeš použít rajčatový protlak zjemněný olivovým olejem a špetkou cukru. Milovníci bylinek ocení bazalku, tymián i oregano. Příjemně funguje kombinace rajčat a oliv. Dětská verze je jemná s kečupem a sýrem. Doslova sváteční je varianta se sušenými rajčaty a kouskem pancetty. Bezmasá volba je s žampiony, červenou cibulí a paprikou. Kdo má rád sýrové tóny, může přidat lžíci tvarohu pod sýr. Pálivější směr jistí kozí rohy, které dodají šmrnc a barvu.


Sezónní obměny:

Na jaře přidej jarní cibulku a mladý špenát. V létě se nabízí cuketa nakrájená úplně tence. Na podzim se hodí pečená paprika. Zima si říká o slaninu a česnek. Jeden základ, čtyři roční období a pokaždé jiná mini pizza.


Podávání a plánování:

Mini pizzy jsou ideální na párty, piknik i rychlou večeři. Hodí se k nim mísa listového salátu. Dobře fungují i jako teplé pohoštění k vínu. Pokud chystáš větší množství, připrav si kolečka předem a potři je omáčkou těsně před pečením. Naplněná kolečka vydrží v lednici zakrytá fólií několik hodin. Zbylé okraje těsta proměň v tyčinky k vínu. Stačí je potřít olejem a posypat kořením nebo sezamem.


Skladování a ohřev:

Vychladlé mini pizzy ulož do uzavíratelné krabičky a dej do lednice. Do druhého dne si drží pěknou strukturu. Ohřej je pár minut v troubě nebo na suché pánvi. Mikrovlnka sice pomůže rychle, ale křupavost nejlépe vrátí suché teplo.


Časté otázky:

Lze použít i bezlepkové listové těsto. Pracuje se s ním podobně, jen bývá křehčí. Lze péct na pečicím papíře i na děrovaném plechu. Děrovaný plech podporuje proudění vzduchu a těsto bude křupavější. Ketchup ano i ne. Pokud vyhovuje, klidně ho použij. Pro vyváženější chuť se hodí jednoduché sugo z pasírovaných rajčat, olivového oleje a bylinek.

Přihlaste se pro plný přístup

Chcete hodnotit, soutěžit nebo si užívat web bez reklam? Přihlaste se – noví uživatelé získají prvních 7 dní bez reklam zdarma.

Přihlaste se pro plný přístup