Recept na brambory zapékané se smetanou, vhodné jako vynikající příloha, ale i samotné. Gratinované brambory patří mezi pokrmy, které voní domovem i francouzskou tradicí. V mnoha kuchařkách se potkáš s názvem gratin dauphinois. V jádru jde o tenké plátky brambor jemně podušené ve smetaně s česnekem a muškátovým oříškem a pak zapečené do hebké, krémové vrstvy se zlatým povrchem. Náš recept ctí tuto klasiku a opírá se o dostupné suroviny. Výsledkem je sytá příloha, která se hodí k pečenému masu i k rybě, a přitom bez potíží obstojí jako samostatné hlavní jídlo se zeleným salátem.
Ingredience:
600 gramů brambor
20 gramů másla
125 mililitrů smetany ke šlehání (33%)
0,25 lžičky muškátového oříšku (mletého)
1 kus cibule
2 stroužky česneku
1 špetka soli
1 špetka černého pepře (mletý)
Výživové hodnoty (na 100 g):
Energie
123 kcal 513 kJ
Bílkoviny
1,9 g
Sacharidy
13,8 g
- z toho cukry
1,6 g
Tuky
6,7 g
- nasycené mastné kyseliny
4,2 g
- trans-mastné kyseliny
0,3 g
- mononenasycené tuky
1,8 g
- polynenasycené tuky
0,2 g
- cholesterol
17,9 mg
Vláknina
1,8 g
Sůl
0,1 g
Uvedené výživové hodnoty jsou orientační a mohou se lišit podle použitých surovin, jejich značky a přesných množství.
Kliknutím na tabulku přepneš zobrazení.
Výživové hodnoty (celého receptu):
Energie
1 055 kcal 4 413 kJ
Bílkoviny
16,4 g
Sacharidy
118,9 g
- z toho cukry
13,9 g
Tuky
58,0 g
- nasycené mastné kyseliny
36,5 g
- trans-mastné kyseliny
2,3 g
- mononenasycené tuky
15,4 g
- polynenasycené tuky
2,1 g
- cholesterol
154 mg
Vláknina
15,4 g
Sůl
0,48 g
Uvedené výživové hodnoty jsou orientační a mohou se lišit podle použitých surovin, jejich značky a přesných množství.
Kliknutím na tabulku přepneš zobrazení.
Postup:
Předehřejeme troubu na 180 °C (horkovzdušnou na 160 °C).
Oloupeme brambory a nakrájíme na tenké plátky.
Zapékací nádobu přibližně o litrovém objemu vymažeme máslem.
Smetanu, mléko, prolisovaný česnek, sůl, pepř a 1/4 lžičky muškátového oříšku vložíme do malého hrnce, na středním ohni přivedeme k varu a ihned stáhneme z plamene.
Plátky brambor a cibule navrstvíme do vymazané zapékací nádoby, tak aby navrchu byla vrstva brambor.
Poté vše rovnoměrně zalijeme horkou smetanovou směsí a dáme do předehřáté trouby, pečeme zhruba 45 minut, aby nám brambory změkly.
Gratinované brambory ihned podáváme a to samotné, nebo jako přílohu k masu.
Technika a suroviny:
Nejlépe fungují brambory varného typu B. Drží tvar a zároveň pustí trochu škrobu, díky kterému se smetanová směs pěkně zahustí. Plátky krájej co nejrovnoměrněji, ideálně tenké asi dva až tři milimetry. Brambory po oloupání neproplachuj příliš dlouho, ponechaný škrob pomůže přirozeně spojit omáčku. Základ vzniká v malém hrnci, kde se mléko se smetanou krátce zahřejí s česnekem, solí, pepřem a špetkou muškátového oříšku. Tohle nahřátí směsi je důležité, chuť se propojí a na brambory jde teplý základ, který urychlí pečení. Zapékací nádobu vymaž máslem a vrstvi brambory s jemně krájenou cibulí. První třetinu směsi nalij hned, další přidej během vrstvení. Povrch zakonči plátky brambor, které po zalití vytvoří pěkný zlatavý film. Peč v předehřáté troubě do měkka. Pomáhá zakrýt nádobu na první část pečení kusem pečicího papíru nebo víkem a na závěr nechat povrch odhalený, aby se barva rozvinula a tekutina se zredukovala do hladké krémové konzistence.
Varianty a nápady:
Základní verze je čistá a elegantní. Kdo chce sytější chuť, může do horní vrstvy přidat hrst jemně strouhaného sýra. Hodí se ementál, gruyère nebo parmezán, každý přinese trochu jiný charakter. Pokud máš rád bylinky, zkus pár lístků tymiánu nebo rozmarýnu, stačí opravdu málo. Slaninu je možné krátce orestovat a vmíchat mezi vrstvy, brambory díky ní získají kouřový nádech. Pro lehčí verzi použij více mléka a méně smetany a spolehni se na škrob z brambor, který omáčku přirozeně zjemní. V některých rodinách se cibule vynechává a sází se jen na česnek a muškát, jinde se přidá několik tenkých plátků másla mezi vrstvy pro sametový dojem. Všechny cesty vedou ke krásně vláčnému středu a zlatému povrchu, stačí držet tenké plátky a rovnoměrné zalití.
Servírování a skladování:
Gratinované brambory podávej horké a nech je po vytažení z trouby krátce odpočinout. Omáčka se během pár minut ustálí a krájení bude čistší. Jako příloha se krásně pojí s pečeným kuřetem, vepřovými výpečky i se šťavnatým plátkem ryby. Pokud je chceš servírovat samostatně, stačí miska křupavého salátu s jednoduchým dresinkem. Zbytky uchovej v uzavřené dóze v lednici. Při ohřevu v troubě přikryj nádobu, aby se povrch nevysušil, případně přidej lžíci mléka pro návrat krémové textury. Na pánvi funguje i pomalý ohřev pod pokličkou. Tenhle recept si drží své kouzlo také druhý den, kdy se chutě ještě víc propojí a brambory zůstanou příjemně jemné.