Odebírejte nás na YouTube

Zeleninový vývar

Domácí zeleninový vývar se hodí na přípravu řady dalších receptů, ale je vhodný i jako samostatná polévka.

Ingredience:

  • 1 celer
  • 2 petržele
  • 3 mrkve
  • 1 pórek
  • 2 cibule
  • nové koření
  • bobkový list
  • voda


Postup:

  1. Celer oloupeme a nakrájíme na větší kusy. Petržel s mrkví očistíme a nakrájíme přibližně na třetiny.
  2. Pórek okrájíme a nakrájíme na větší kousky. Cibuli očistíme a rozčtvrtíme.
  3. Všechnu zeleninu dáme do hrnce, přidáme nové koření a bobkový list. 
  4. K zelenině přidáme vodu (v našem případě 3l), množství vody záleží na zvoleném hrnci. Je potřeba, aby všechna zelenina plavala.
  5. Následně vaříme pod pokličkou minimálně 2 hodiny na mírném plamenu. Vývar můžeme nechat táhnout přes noc, aby byl silnější.
  6. Z vývaru vybereme všechnu zeleninu a koření - nejlépe slijeme přes cedník a plátno.
  7. Následně můžeme podávat jako polévku, nebo využijeme v dalších receptech, případně můžeme vývar i zamrazit na pozdější využití.


Tip:

Pokud vývar servírujeme jako polévku, nepoužíváme vyvařenou zeleninu (již je téměř bez chuti), ale použijeme novou, kterou necháme v polévce lehce změknout.