Odebírejte nás na YouTube
Vdolky
Kynuté vdolky, pěkně v horkém oleji usmažené, servírované ozdobené povidlovou náplní, nebo náplní z oblíbené zavařeniny a šlehačkou.
Ingredience:
- 500 g hladké mouky
- 30 g Hera máslová
- 30 g moučkového cukru
- 30 g droždí
- 250-270 ml mléka
- 3 lžíce rumu
- 1 lžička soli
- 3 ks žloutky
- cca 600 ml kvalitního oleje na smažení
- hladká mouka na vál
Ingredience (zdobení):
- 250 g tučného tvarohu
- 2 vrchovaté lžíce moučkového cukru
- 1 kelímek smetany ke šlehání 33 %
- švestková povidla nebo oblíbená marmeláda
Postup:
- Do hrníčku rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru a dvě lžičky vlahého mléka, umícháme kašičku a necháme vzejít kvásek (15 minut).
- Cukr a heru vymícháme a po jednom přidáme žloutky, šleháme do husté pěny, pak přidáme vlažné mléko a rum.
- Mouku prosejeme přes jemné sítko, přidáme sůl, žloutkovou pěnu a vzešlý kvásek, v robotu, ručně nebo v pekárně vymícháme hladké, pružné a nelepivé těsto, na teplém místě necháme 1 hodinu kynout, během kynutí alespoň jednou prohněteme (musí se nám tvořit vzduchové bubliny).
- Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál a vyválíme na 1 cm vysokou placku, tvořítkem nebo sklenicí vykrajujeme kolečka, do každého kolečka vyhloubíme prstem nebo dnem malé skleničky důlek.
- V rendlíku rozpálíme olej a vkládáme vdolky důlkem dolů, oleje musí být tolik, aby v něm vdolky plavaly, na středně velkém plameni smažíme z obou stran dozlatova (upozorňuji, že během smažení zvětší vdolky svůj objem, nedávejte jich tam tedy moc).
- Usmažené vdolky odkládáme na papírové utěrky, abychom se zbavili přebytečného tuku.
- Tvaroh smícháme s cukrem, množství cukru si každý uzpůsobí dle své chuti, šlehačku vyšleháme do tuha a pak opatrně smícháme s tvarohem.
- Doprostřed vdolků dáme kopeček povidel a cukrářským sáčkem uděláme po obvodu vdolků tvarohovou „hradbu“.
Postup (zdobení):
- Všechny ingredience vymícháme do hladkého krému.
- Dosladíme dle chuti a přidáme 2 lžíce rumu, mléka tolik, aby náplň nebyla řídká.