
Linecké cukroví
Starý rakouský recept, podle kterého si připravíte přibližně 150 kusů pravého lineckého vánočního cukroví.
Ingredience:
- 600 g hladké mouky
- 300 g změklého másla
- 200 g moučkového cukru
- 1 lžička prášku do pečiva
- 2 ks uvařené žloutky
- 2 ks vejce
- 1 ks vanilkový lusk
- papír na pečení
- mouka na pomoučení pracovní plochy
Postup:
- Do mísy nasypeme mouku, přidáme prášek do pečiva, cukr, vejce, na jemno nastrouhané žloutky, nakrájené máslo a semínka z vanilkového lusku.
- Vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do potravinářské folie a necháme 2 hodiny ztuhnout v lednici.
- Těsto rozválíme na plát široký 3 mm, vykrajujeme kolečka (či jiné tvary), u poloviny koleček vykrojíme i střed.
- Klademe na plech vyložený pečicím papírem s nepříliš velkými mezerami.
- Pečeme 12 až 15 minut v troubě vyhřáté na 165 °C, necháme vychladnout na roštu.
- Kolečka spojujeme pikantnější marmeládou, necháme odležet alespoň 5 dnů.