
Žemlovka
Recept na žemlovku z jablek a staršího pečiva.
Ingrendience:
- 2 plátek máslo (1 do tvarohové náplně, druhý na vymazání pekáče)
- 3 ks vejce
- 1,5 dl mléko
- 100 g moučkový cukr 80-100
- strouhanka na vysypání pekáče
- 250 g měkký tvaroh
- 5 ks houska 4-5 starší, tzn. 2-3 dny staré (nebo žemle)
- 6 ks jablka
- 1 hrst rozinky
Postup:
- Trochu zatvrdlé housky nakrájíme na tenké plátky (3-4 mm), mléko nalijeme v nízké vrstvě na mělký talíř a 1/3 plátků housek v něm jednou stranou namočíme, hned vyndáme a klademe namočenou stranou dospod na vymazaný a vysypaný pekáč.
- Jablka nastrouháme. Tvaroh rozmícháme s cukrem, žloutky, plátkem másla a asi 2 lžícemi mléka.
- Na již pokladenou třetinu houskových plátků v pekáči rozetřeme polovinu připravené tvarohové směsi a přikryjeme 1/2 polovinou jablek. Na ně dáme druhou třetinu namočených houskových plátků, potřeme druhou polovinou tvarohového krému a poklademe zbytkem jablek. Vše zakryjeme poslední třetinou namočených houskových plátků (vždy namočenou stranou dolů).
- Z bílků ušleháme tuhý sníh, do kterého zašleháme asi 60g moučkového cukru.
- Pečeme nejdříve bez sněhu ve středně vyhřáté troubě (150-180 stupňů) zhruba 1/2 hodiny, až jablka povolí a vrchní plátky housky zatvrdnou. Poté potřeme ušlehaným tuhým sněhem a krátce (5-8 min) zapečeme v troubě.
Tip:
Místo rozinek lze přidat například vlašské ořechy, případně můžeme také využít brusinky. Pokud spěcháme, nebo máme línější náladu, nemusíme na žemlovku dávat sníh z bílků (vynecháme v receptu bod číslo 4) a místo sněhu dáme na horní vrstvu pečiva pár tenkých plátků másla.