Odebírejte nás na YouTube
Valašské frgále
Snad nejznámější pochoutka z Valašska, kterou si můžete připravit i doma.
Ingredience (těsto):
- 500 g polohrubé mouky
- 2 ks žloutek
- 125 g másla
- 75 g moučkového cukru
- 0,3 l mléka
- 35 g droždí
- 1 špetka soli
- 1 lžička citronové kůry
Postup:
- Z droždí, trochy cukru, mléka a mouky připravíme kvásek. Utřeme máslo, zbylý cukr a žloutky.
- Přidáme k tomu vykynutý kvásek a ostatní suroviny a necháme vykynout cca 2-3 hodiny.
- Vykynuté těsto rozválíme přímo na vymazaném plechu do průměru cca 35 cm a vykrojím kruh.
- Okraje frgálu se snažíme nechat trochu vyšší, aby nevytékala náplň. Na těsto se může dát náplň tvarohová, maková, ze sušených hrušek, nebo třeba pouze borůvky (podle chuti a toho co rovna máme k dispozici).
- Nakonec frgál posypeme drobenkou (polohrubá mouka, moučkový cukr, máslo), necháme ještě chvíli dokynout a upečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C (přibližně 15-20 minut, pečeme dozlatova).
- Opravdový frgál má mít na řezu vyšší vrstvu náplně než těsta. Po upečení a krátkém vychladnutí se může omastit a pokapat rozpuštěným máslem, do kterého přidáme rum.