Třešňová marmeláda

Recept na třešňovou marmeládu s výraznou chutí ovoce. Výborná ke snídani, nebo jako náplň buchet.

Ingredience:

  • 1 kg třešní
  • 1 kg cukru krupice (případně krystal)
  • 1 ks želírovacího prostředku 2:1 (například gelfix)
  • kyselinu citrónovou (volitelně)
  • sklenice na zavařování


Postup:

  1. Omyjeme třešně a následně vypeckujeme, třešně dáváme rovnou do hrnce.
  2. Pokud chceme hladkou marmeládu, tak třešně rozmixujeme ponorným mixérem, pokud v marmeládě chceme kousky ovoce, tak nemixujeme, jen třešně rozdrtíme vařečkou.
  3. Do hrnce přidáme cukr smíchaný s želírovacím přípravkem a přivedeme k varu, po dosažení varu vaříme pět minut a stáhneme plamen.
  4. Nabereme si lžičku marmelády a necháme trochu vychladnout, pokud je málo ztuhlá, přidáme 1-2 lžičky kyseliny citrónové.
  5. Z třešňové marmelády odebere lžicí pěnu a ihned plníme do čistých sklenic, které poté otočíme víčkem dolů.
  6. Sklenice s marmeládou můžeme ještě zavařit v hrnci, pokud chceme marmeládu skladovat několik let.


Tip:

Recept můžeme libovolně násobit na 2,3,5,... kg třešní.