Sekaná s bramborovou kaší

Recept na chutnou sekanou upečenou v troubě dozlatova, servírovanou s bramborovou kaší a kyselými okurky.

Ingredience (sekaná):

  • 600 g vepřové plece
  • 300 g hovězího předního masa (například krku)
  • 100 g anglické slaniny
  • 4 hrsti strouhanky
  • 1 hrst majoránky
  • 1/4 l hrnku mléka
  • 1 lžíce plnotučné nebo dijonské hořčice
  • 1 lžíce sádla
  • 1 lžička mleté sladké papriky
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 6 ks stroužků česneku
  • 1 ks vejce + 1 žloutek (bílek nevyhazovat)
  • voda nebo vývar na podlévání
  • pepř
  • sůl

 

Ingredience (kaše):

  • 800 g brambor
  • 40 g másla
  • 200 ml mléka
  • nasekaná petrželka na ozdobu
  • voda
  • sůl

 

Ingredience (ostatní):

  • nakládané kyselé okurky
  • rozpuštěné máslo na přelití kaše

 

Postup (sekaná):

  1. Maso si necháme pomlet u řezníka, nebo tak učiníme sami doma.
  2. Přidáme veškeré koření i ostatní ingredience, řádně propracujeme a v uzavřené nádobě necháme přes noc v lednici odležet.
  3. Druhý den hmotu znova rukama řádně propracujeme a podle potřeby dochutíme solí, případně přidáme strouhanku.
  4. Pekáček vymažeme sádlem a namočenýma rukama vytvarujeme dvě šišky.
  5. Bílek s kapkou studené vody rozšleháme a mašlovačkou potřeme sekanou.
  6. Podlijeme trochou vody a pečeme v troubě na 180 °C cca 1 hodinu, během pečení doléváme dle potřeby vodu a výpekem poléváme.
  7. Upečenou sekanou nakrájíme na plátky a podáváme s čerstvě připravenou bramborovou kaší přelitou rozpuštěným máslem a ozdobenou nasekanou zelenou petrželkou a nakládanými kyselými okurky.

 

Postup (kaše):

  1. Brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme na čtvrtky, zalijeme horkou slanou vodou a vaříme doměkka.
  2. Vodu slijeme, brambory rozšťoucháme a dobře promícháme.
  3. Kastrol s kaší necháme na mírném plameni a za stálého míchání přidáváme máslo a horké mléko.
  4. Bramborovou kaši dohladka vymícháme a podle potřeby osolíme.