Odebírejte nás na YouTube
Rostbíf
Do hněda pečený roštěnec, servírovaný nakrájený na tenounké plátky, maso na řezu pěkně růžové.
Ingredience:
- 1,30 kg kvalitního nízkého roštěnce
- 50 g másla
- 3 lžíce oleje
- 1 lžíce hladké mouky
- mletý pepř
- worcester
- vývar
- sůl
Postup:
- Roštěnce necháme v chladničce asi 4 dny odležet.
- Před přípravou odstraníme lůj a šlachy.
- Ponecháme-li na roštěnci silnou blánu, případně i tenkou vrstvu loje, nakrájíme ji na čtverečky, aby se maso při pečení nekroutilo.
- Připravený roštěnec osolíme, opepříme a necháme nejméně 2 hodiny odležet.
- Potom ho dáme na pekáček s rozehřátým olejem a v troubě prudce opékáme po všech stranách celkem 15-20 minut.
- Potom teplotu zmírníme a roštěnec dopečeme.
- Průměrná doba pečení je asi ¾ hodiny, je však závislá na teplotě, velikosti a kvalitě masa.
- Roštěnec má být uvnitř růžový, nikoliv však krvavý.
- Je-li správně upečený, přesvědčíme se vpichem špejle doprostřed masa, zmáčkneme je a vytéká-li jen růžová šťáva (nikoliv krev) je rostbíf hotový.
- Rostbíf vyndáme, tuk slijeme, na pánvičku přidáme máslo, necháme je rozehřát, zaprášíme hladkou moukou, lehce osmahneme, zalijeme vývarem, rozmícháme, přidáme worcester a krátce povaříme.
Tip:
Maso musí být po upečení uvnitř růžové a šťavnaté. Doporučujeme používat horkovzdušnou troubu nebo přímo konvektomat s teplotní jehlou.