Třená bábovka

Odebírejte nás na YouTube

Třená bábovka

Tradiční recept na třenou bábovku, ideální český moučník k nedělní kávě.

Ingredience:

  • 3 ks vejce
  • 200 ml mléka
  • 125 g másla (nebo Hera na pečení)
  • 140 g moučkového cukru
  • 2 ks vanilkového cukru
  • 300 g polohrubé mouky
  • 1/2 prášku do pečiva
  • kůra a šťáva z citronu
  • kakao (volitelně)
  • tuk na vymazání formy
  • hrubá mouka na vysypání formy


Postup:

  1. Změklý tuk, nebo nejlépe máslo utřeme s moučkovým a vanilkovým cukrem do pěny.
  2. Do pěny přidáme žloutky, nastrouhanou citrónovou kůru a vymačkanou šťávu z citrónu (samozřejmě bez pecek).
  3. Postupně budeme střídavě přidávat do směsi mléko o pokojové teplotě, polohrubou mouku a prášek do pečiva.
  4. Ze zbylých bílků si vyšleháme sníh a ten zamícháme do těsta.
  5. Pokud chceme bábovku dvoubarevnou, dáme si do druhé nádoby 1/3 těsta a obarvíme jí kakaem. 
  6. Formu na bábovku si vymažeme tukem, nebo máslem a vysypeme hrubou moukou.
  7. Těsto přendáme do formy, pokud máme dvoubarevnou bábovku, nejdříve světlé a poté tmavé.
  8. Bábovku pečeme ve vyhřáté troubě na 170°C, přibližně hodinu.
  9. Bábovka je hotová, pokud se nám těsto nelepí na špejli. 

Přihlaste se, abyste mohli hodnotit.

Přihlaste se pro plný přístup

Chcete hodnotit recepty, soutěžit nebo si užívat web bez reklam? Přihlaste se – noví uživatelé získají prvních 7 dní bez reklam zdarma.