Pórková polévka

Recept na smetanovou krémovou polévku z pórku se slaninou.

Ingredience:

  • 50 gramů slaniny
  • 2 lžíce másla
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 200 gramů pórku
  • 125 ml kelímek sladké smetany
  • 1 litr kvalitního silného vývaru, nejlépe hovězího
  • sůl
  • pepř

 

Postup:

  1. Slaninu nakrájíme na drobné kostky.
  2. V hrnci rozehřejeme máslo ke kterému přidáme nakrájenou slaninu a necháme jí škvařit.
  3. Opláchneme pórek, zbavíme ho kořínků a vrchních slupek. Poté pórek nakrájíme na malá kolečka.
  4. Takto nakrájený pórek přidáme do hrnce k slanině.
  5. Jakmile se slanina i pórek opeče, zaprášíme směs moukou a zalijeme jedním litrem kvalitního hovězího vývaru (pokud nemáme vývar, můžeme si ho připravit z "kostky"). Pokud chceme polévku více hustou, vývaru dáme méně.
  6. Polévku přivedeme k varu a vaříme 20 minut na mírném ohni.
  7. Po 20 minutách do polévky přidáme smetanu, dochutíme solí a pepřem. Ihned můžeme podávat samotnou, nebo s krutónky.