Máslová štola
Vánoční zákusek z Německa. Kyprá buchta hojně posypaná vrstvou moučkového cukru, plněná rozinkami, mandlemi a kandovaným ovocem.
Ingredience:
- 500 g polohrubé mouky
 - 250 g másla
 - 150 g moučkového cukru
 - 80 g sekaných mandlí
 - 80 g kandovaného ovoce
 - 80 g rozinek
 - 125 ml mléka
 - 2 ks roztlučené hřebíčky
 - 1 ks kostky droždí
 - trocha mletého muškátového oříšku
 - trocha mletého nového koření
 - špetka soli
 - rum
 - 80 g moučkového cukru na ozdobu
 - 50 g másla na ozdobu
 
Postup:
- Den před přípravou přebereme rozinky, propláchneme je, na hodinu namočíme do studené vody, potom je necháme odkapat, zalijeme rumem a necháme pod pokličkou v chladničce přes noc nabobtnat, druhý den přidáme do rumu i kandované ovoce.
 - Z vlažného mléka, lžíce cukru a rozdrobeného droždí připravíme kvásek, necháme ho v teple vzejít.
 - Prosátou mouku dáme do mísy, přidáme kvásek, promícháme a necháme chvíli kynout.
 - Do těsta přidáme koření, cukr, rozpuštěné máslo a špetku soli, důkladně prohněteme, pak necháme těsto 1 hodinu kynout (ideálně pod čistou utěrkou na teplém místě).
 - Do vykynutého těsta zamícháme okapané rozinky, kandované ovoce a znovu důkladně prohněteme.
 - Z těsta na pomoučeném vále vyválíme silnou, podlouhlou placku, tu po délce přehneme a kousek založíme pod protější okraj, tak aby vznikl klasický tvar štoly, těsto necháme na plechu dalších 90 minut kynout.
 - Štolu pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C dozlatova (pečeme přibližně 45 minut - propečenost zkoušíme špejlí).
 - Hotovou, ještě horkou potřeme rozpuštěným máslem a hojně posypeme moučkovým cukrem.
 
Doporučení:
Takto vyrobenou štolu uchováváme v alobalu nebo potravinářské fólii. Vydrží i několik týdnů.