Mandlový dort

Dort upečený v troubě, pak potřený džemem a přelitý čokoládovou polevou, nakonec ozdobený plátky mandlí.

Ingredience (těsto):

  • 300 g změklého másla
  • 200 g marcipánu vychlazeného v lednici
  • 180 g krupicového cukru
  • 150 g moučkového cukru
  • 9 ks vajec (žloutky a bílky zvlášť)
  • meruňkový džem
  • špetka soli
  • dortová forma o průměru 24 cm, papír na pečení

 

Ingredience (poleva):

  • 100 g hořké čokolády
  • 50 g másla
  • 25 ml tmavého rumu
  • mandlové plátky na ozdobu

 

Postup:

  1. Dno 24 cm formy na dort vyložíme papírem na pečení, boky vymažeme máslem a vyložíme pruhy papíru vyššími, než jsou boky formy.
  2. Marcipán nastrouháme na jemném struhadle, měkké máslo šleháme s moučkovým cukrem do lehké vysoké pěny.
  3. Oddělíme žloutky od bílků a bílky se špetkou soli šleháme do polotuhého sněhu, postupně přisypáváme krupicový cukr a došleháme do tuha.
  4. Do máslové pěny postupně zašleháváme jeden žloutek po druhém střídavě s nastrouhaným marcipánem, opatrně, jen metlou, zašleháme mouku střídavě s bílkovým sněhem.
  5. Vylejeme do připravené dortové formy a pečeme v troubě vyhřáté na 185 °C cca 50 minut, pokud by povrch rychle hnědl, přikryjeme dvojitou vrstvou alobalu, propečení zkontrolujeme dřevěnou špejlí (po vytáhnutí špejle musí být celá suchá).
  6. Necháme chvilku chladnout ve formě, pak odstraníme boky i dno a necháme na mřížce vychladnout.
  7. Potřeme vršek i boky rozehřátým meruňkovým džemem a necháme dobře vychladit.
  8. V rendlíku ve vodní lázni rozpustíme máslo a dvě třetiny čokolády, pak z vodní lázně vyndáme a doplníme zbytkem čokolády a rumem a mícháme do rozpuštění, rovnoměrně polejeme dort a rozetřeme i na boky.
  9. Ozdobíme mandlovými plátky.