Hovězí guláš

Hovězí guláš

Recept na oblíbený klasický hovězí guláš připravený nejlépe z hovězí kližky.

Ingredience:

  • 1 kg hovězí kližky
  • 4 ks větší cibule
  • 3 ks stroužky česneku
  • 3 lžíce mleté červené papriky
  • 1 lžíce rajského protlaku
  • pepř
  • kmín
  • majoránka
  • sůl
  • hladká mouka
  • tuk nebo sádlo
  • vlažná voda
  • cibule na ozdobu

 

Postup:

  1. Hovězí kližku opláchneme a nakrájíme na kostky velké asi 25 g.
  2. Oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno a zpěníme v hrnci na sádle dorůžova, přidáme mletou papriku, zalijeme trochou vlažné vody, aby nám paprika nezhořkla, vložíme nakrájené maso, osolíme, dochutíme pepřem, mírně pokmínujeme, přidáme lžíci rajského protlaku a dle potřeby přidáme vodu.
  3. Přikryjeme poklicí a dusíme zhruba 1,5-2 hodiny do změknutí masa.
  4. Měkké maso vyjmeme, uchováme v teple, šťávu zaprášíme hladkou moukou, promícháme a v případě potřeby ještě zředíme teplou vodou, přidáme česnek utřený se solí a nejlépe nadrcenou majoránku, ještě krátce povaříme.
  5. Maso vrátíme do omáčky, spolu krátce povaříme až na povrchu vystoupí tuk.
  6. Hovězí guláš servírujeme nejlépe posypaný cibulkou.

 

Vhodné přílohy:

Čerstvé pečivo, houskový knedlík, špekové knedlíky, bramboráčky nebo vařené těstoviny.