
Hovězí guláš
Recept na oblíbený klasický hovězí guláš připravený nejlépe z hovězí kližky.
Ingredience:
- 1 kg hovězí kližky
- 4 ks větší cibule
- 3 ks stroužky česneku
- 3 lžíce mleté červené papriky
- 1 lžíce rajského protlaku
- pepř
- kmín
- majoránka
- sůl
- hladká mouka
- tuk nebo sádlo
- vlažná voda
- cibule na ozdobu
Postup:
- Hovězí kližku opláchneme a nakrájíme na kostky velké asi 25 g.
- Oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno a zpěníme v hrnci na sádle dorůžova, přidáme mletou papriku, zalijeme trochou vlažné vody, aby nám paprika nezhořkla, vložíme nakrájené maso, osolíme, dochutíme pepřem, mírně pokmínujeme, přidáme lžíci rajského protlaku a dle potřeby přidáme vodu.
- Přikryjeme poklicí a dusíme zhruba 1,5-2 hodiny do změknutí masa.
- Měkké maso vyjmeme, uchováme v teple, šťávu zaprášíme hladkou moukou, promícháme a v případě potřeby ještě zředíme teplou vodou, přidáme česnek utřený se solí a nejlépe nadrcenou majoránku, ještě krátce povaříme.
- Maso vrátíme do omáčky, spolu krátce povaříme až na povrchu vystoupí tuk.
- Hovězí guláš servírujeme nejlépe posypaný cibulkou.
Vhodné přílohy:
Čerstvé pečivo, houskový knedlík, špekové knedlíky, bramboráčky nebo vařené těstoviny.