Odebírejte nás na YouTube
Houskové knedlíky
Domácí knedlíky, které jsou vhodné jako příloha k omáčkám.
Ingredience:
- 500 ml mléka
- 1 lžička cukru
- 2 ks staršího rohlíku
- 2 ks vejce
- 1 kg polohrubé mouky
- 20 g soli
- 20 g droždí
Postup:
- Mléko ohřejeme tak, aby bylo teplé, ne však horké. Asi 100ml odlijeme do misky, rozdrobíme do něj droždí a nasypeme cukr. Na teplém místě necháme vzejít kvásek. Rohlíky nakrájíme na kostičky.
- Mezitím do mísy prosejeme mouku, přidáme sůl a vmícháme ji do mouky. Rozklepneme vejce, přilijeme teplé mléko a vzešlý kvásek. Důkladně vypracujeme těsto. Pokud by bylo příliš tuhé, přidáme mléko (vlažné). Nakonec zapracujeme kostičky rohlíků. Těsto na houskové knedlíky poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout přibližně hodinu.
- Pak těsto rozdělíme na 3 - 4 stejné kusy, znovu prohněteme a vytvarujeme knedlíky. Kynuté knedlíky necháme kynout asi 15 minut a vaříme 20 minut. Po 10-ti minutách je otočíme.