Odebírejte nás na YouTube
Dort Harlekýn
Krásně zdobený dort s výraznou chutí čokolády a šlehačky.
Ingredience:
- 6 ks vajec
- 6 vrchovatých lžic moučkového cukru
- 2 lžíce oleje
- 4 lžíce kakaa
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 6 vrchovatých lžic polohrubé mouky
- 2 lžíce teplé vody
Ingredience (pařížská šlehačka):
- 200 ml 31% smetany ke šlehání
- 100 g mléčné čokolády
Ingredience (šlehačka):
- 400 ml 31% smetany ke šlehání
- 2 ztužovače šlehačky
- podle chuti cukr
Postup:
- Ze žloutků, vody a cukru si vyšleháme pěnu.
- Z bílku vyšleháme sníh.
- Do mouky přidáme prášek do pečiva a smícháme s ostatními surovinami, na závěr přidáme sníh z bílků.
- Připravíme si dortovou formu (20 - 25 cm) a vyložíme jí pečícím papírem.
- Těsto přelejeme do formy a pečeme na 170 stupňů přibližně půl hodiny.
- Hotový základ si necháme vychladnout a mezi tím si připravíme šlehačky.
- Pařížskou připravíme tak, že uvaříme smetanu s čokoládou a necháme vychladnou, z vychladlé směsi metličkou vyšleháme šlehačku.
- Bílou šlehačku připravíme smícháním surovin za stálého míchání a postupně přidáváme ztužovač. Pokud máme rádi sladkou šlehačku, můžeme přidat cukr (nebo ho úplně vynechat).
- Na závěr zapojíme naší kreativitu a korpus ozdobíme dle libosti šlehačkami a ihned můžeme podávat.
Tip:
Korpus můžeme rozpůlit a šlehačkou naplnit i vnitřek dortu.