Čoko-lískový dort bez mouky

Čokoládový korpus, ochucený lískovými oříšky a je ozdobený čokoládovo-šlehačkovou polevou.

Ingredience:

  • 250 g hořké minimálně 50 % čokolády
  • 250 g krupicového cukru
  • 250 g lískových ořechů
  • 250 g másla
  • 8 ks vajec
  • špetka soli
  • vodní lázeň na rozpuštěné čokolády
  • sádlo na vymazání formy a mouka na vysypání
  • 1 kelímek šlehačky 33 %
  • 1 balení hořké čokolády 75 %

 

Postup:

1. Čokoládu a máslo rozpustíme ve vodní lázni.
2. Žloutky a cukr ušleháme do husté pěny.
3. Lískáče dáme na suchý plech do trouby, rozehřáté na 160 °C a necháme je tam cca 7 minut, ne déle, potom, po částečném vychladnutí, je rukama zbavíme slupek, pak je pomeleme na jemno.
4. Do žloutkové pěny vmícháme vychladlou čokoládu s máslem, přidáme pomleté ořechy.
5. Z bílků se špetkou soli ušleháme pevný sníh, ten pak zlehka vmícháme do těsta.
6. Dortovou formu vymažeme sádlem a vysypeme hrubou moukou.
7. Těsto přemístíme do formy a stěrkou uhladíme, vložíme do trouby a pečeme při 160 °C (ne horkovzduch, ale horní + spodní ohřev), cca 45 minut, těsto má svrchu popraskat, ovšem uvnitř má zůstat vlhké až mokré.
8. Na upečený korpus můžeme dát čoko-polevu: 33 % šlehačku přivedeme k bodu varu, ale nevaříme, a v ní rozpustíme 75 % hořkou čokoládu, ale je to taková bomba (kalorická), že já jsem dort jen tak pocákala.