Lívance bez kynutí

Lívance bez kynutí

Lívancové těsto s troškou rumu, které není potřeba nechat kynout.

Ingredience:

  • 2 ks vejce
  • 1 lžíce cukru krupice
  • 300 g polohrubé mouka
  • 1/4 lžičky soli
  • 1/2 balíčku prášku do pečiva
  • 1 lžíce rumu
  • 500 ml mléka
  • 1 kelímek smetany ke šlehání
  • 1 lžíce cukru moučka
  • 1 sklenice marmelády

 

Postup:

  1. Mouku smícháme s práškem do pečiva, solí i cukrem.
  2. Potom do sypké směsi přidáme žloutky i rum a prošleháme.
  3. Ke směsi přilijeme vlažné mléko a důkladně prošleháme.
  4. Z bílků vyšleháme tuhý sníh a zlehka ho vmícháme do těsta. Těsto necháme nejvýše 5 minut odpočívat.
  5. Mezitím rozehřejeme olej. Z těsta na pánvi tvarujeme lívance, nebo použijeme lívanečník, které po obou stranách smažíme dozlatova.
  6. Smetanu vyšleháme s cukrem do tuha. Hotové lívance (recept vystačí asi na 24 ks) bohatě potřeme marmeládou podle vlastní chuti a ozdobíme kopečkem smetany.