
Lívance bez kynutí
Lívancové těsto s troškou rumu, které není potřeba nechat kynout.
Ingredience:
- 2 ks vejce
- 1 lžíce cukru krupice
- 300 g polohrubé mouka
- 1/4 lžičky soli
- 1/2 balíčku prášku do pečiva
- 1 lžíce rumu
- 500 ml mléka
- 1 kelímek smetany ke šlehání
- 1 lžíce cukru moučka
- 1 sklenice marmelády
Postup:
- Mouku smícháme s práškem do pečiva, solí i cukrem.
- Potom do sypké směsi přidáme žloutky i rum a prošleháme.
- Ke směsi přilijeme vlažné mléko a důkladně prošleháme.
- Z bílků vyšleháme tuhý sníh a zlehka ho vmícháme do těsta. Těsto necháme nejvýše 5 minut odpočívat.
- Mezitím rozehřejeme olej. Z těsta na pánvi tvarujeme lívance, nebo použijeme lívanečník, které po obou stranách smažíme dozlatova.
- Smetanu vyšleháme s cukrem do tuha. Hotové lívance (recept vystačí asi na 24 ks) bohatě potřeme marmeládou podle vlastní chuti a ozdobíme kopečkem smetany.