
Lívance bez kynutí
Lívancové těsto s troškou rumu, které není potřeba nechat kynout.
Ingredience:
- 2 ks vejce
- 1 lžíce cukru krupice
- 300 g polohrubé mouka
- 1/4 lžičky soli
- 1/2 balíčku prášku do pečiva
- 1 lžíce rumu
- 500 ml mléka
- 1 kelímek smetany ke šlehání
- 1 lžíce cukru moučka
- 1 sklenice marmelády
Postup:
Mouku smícháme s práškem do pečiva, solí i cukrem. Potom do sypké směsi přidáme žloutky i rum a prošleháme. Ke směsi přilijeme vlažné mléko a důkladně prošleháme. Z bílků vyšleháme tuhý sníh a zlehka ho vmícháme do těsta. Těsto necháme nejvýše 5 minut odpočívat. Mezitím rozehřejeme olej. Z těsta na pánvi tvarujeme lívance, nebo použijeme lívanečník, které po obou stranách smažíme dozlatova. Smetanu vyšleháme s cukrem do tuha. Hotové lívance (asi 24 ks) bohatě potřeme marmeládou podle vlastní chuti a ozdobíme kopečkem smetany.