Celerové hranolky
Celerové hranolky jsou milá variace na klasické hranolky z brambor. Recept vznikl z obyčejné touhy obměnit přílohu a přitom si ponechat křupavý požitek. V kuchyních našich babiček měl celer čestné místo v polévkách i omáčkách a dnes mu s radostí dopřejeme hlavní roli.
Ingredience:
- 1 kilogram celeru (bulva)
- 3 lžíce olivového oleje
- 1 lžička sladké papriky (mleté)
- 1 špetka soli
- 1 špetka černého pepře (mletý)
Výživové hodnoty (na 100 g):
| Energie | 76 kcal 317 kJ | |
|---|---|---|
| Bílkoviny | 1,5 g | |
| Sacharidy | 9,0 g | |
| - z toho cukry | 1,6 g | |
| Tuky | 4,2 g | |
| - nasycené mastné kyseliny | 0,6 g | |
| - trans-mastné kyseliny | 0,0 g | |
| - mononenasycené tuky | 2,9 g | |
| - polynenasycené tuky | 0,6 g | |
| - cholesterol | 0,0 mg | |
| Vláknina | 1,8 g | |
| Sůl | 0,1 g | |
Uvedené výživové hodnoty jsou orientační a mohou se lišit podle použitých surovin, jejich značky a přesných množství.
Kliknutím na tabulku přepneš zobrazení.
Výživové hodnoty (celého receptu):
| Energie | 789 kcal 3 305 kJ | |
|---|---|---|
| Bílkoviny | 15,4 g | |
| Sacharidy | 93,5 g | |
| - z toho cukry | 16,2 g | |
| Tuky | 44,3 g | |
| - nasycené mastné kyseliny | 6,3 g | |
| - trans-mastné kyseliny | 0,0 g | |
| - mononenasycené tuky | 30,5 g | |
| - polynenasycené tuky | 5,9 g | |
| - cholesterol | 0 mg | |
| Vláknina | 18,9 g | |
| Sůl | 1,30 g | |
Uvedené výživové hodnoty jsou orientační a mohou se lišit podle použitých surovin, jejich značky a přesných množství.
Kliknutím na tabulku přepneš zobrazení.
Postup:
- Celer překrojte na půl, oloupejte a nakrájejte na asi centimetr silné plátky. Ty pak nakrájejte na hranolky. Počítejte, že se celer pečením scvrkne, hranolky mohou tedy být klidně tlustší.
- Hranolky vhoďte do vroucí vody a opravdu jen krátce povařte (maximálně 2 minuty). Pokud je budeme vařit déle, mohly by změknout a zbytečně se lámat. Tento krok můžeme také přeskočit, hranolky budou mít výraznější chuť po celeru a v troubě je budeme připravovat déle.
- Až budou suché, smíchejte je s olivovým olejem a kořením dle chuti.
- Pečeme asi na 200 stupňů do zlatova (přibližně to je 30 minut).
- Odložte na papírovou utěrku a odsajte přebytečný tuk, můžeme ihned podávat například s domácí majonézou.