Odebírejte nás na YouTube
Žloutkové věnečky
Recept na věnečky z odpalovaného těsta a s vanilkovým krémem.
Ingredience (těsto):
- 14 dkg hladké mouky
- 1 špetka soli
- 250 ml vody
- 90 g ztuženého pokrmového tuku
- 4 ks vejce
Ingredience (krém):
- 12 dkg cukru krupice
- 2 ks vanilkového pudinkového prášku
- 3 ks vanilkového cukru
- 15 dkg másla
- 500 ml mléka
- 4 lžíce rumu
Ingredience (poleva):
- 1 lžíce rumu
- 2 lžíce horkého mléka
- 15 dkg cukru moučka
Postup:
- Do hrnce dáme vařit vodu se solí a tukem. Když voda začne vřít a tuk je rozehřátý, přisypeme mouku a za stálého míchání povaříme asi 5 minut. Pak těsto za občasného míchání necháme vychladnout. Přidáváme postupně jedno vejce po druhém. Vejce musíme vždy do těsta nejdříve zapracovat. Teprve pak do něj rozklepneme další.
- Hotové těsto dáme do sáčku na zdobení dortů. Na plech si dáme pečící papír a na něj děláme z odpalovaného těsta věnečky. Věnečky pečeme na 170 °C asi 20 minut. Upečené věnečky necháme vychladnout.
- Zatím si připravíme krém. Máslo necháme změknout. Mléko, pudinkové prášky a oba cukry svaříme v hladký pudink a za stálého míchání jej necháme vychladnout. Do změklého másla po částech zašleháme pudink. Podle chuti můžeme přidat rum.
- Vychladlé věnečky rozkrojíme (nejlépe vroubkovaným nožem) a plníme krémem. Připravíme si polevu. Cukr, rum a horké mléko třeme 10 minut v misce. Polevou pak žloutkové věnečky přeléváme.
- Žloutkové věnečky necháme vychladnout a můžeme servírovat.