Vejce vařené natvrdo
Vejce uvařené do tuhé konzistence, bílek i žloutek je ztuhlý. Skvělá snídaně, nebo ingredience vhodná k dalšímu použití, například na chlebíčky a do nádivek. Ve světě se podávají jako plněná vejce, v salátu Niçoise nebo marinovaná do sójové omáčky pro podávání k polévkám.
Ingredience:
- vejce
- voda
- sůl
Postup:
- Opláchnuté nepoškozené vejce vložíme do studené vody, tu přivedeme k varu.
- Od doby varu (až začne voda bublat), snížíme zdroj tepla, aby voda jen tak probublávala a vejce vaříme 8-10 minut.
- Potom vejce vyjmeme.
- Ihned podáváme, nebo dále zpracujeme (například jako vajíčková pomazánka, vajíčkový salát).
Než začnete:
- Vejce vytáhněte z lednice 10-15 minut před vařením. Omezíte praskání.
- Velikost počítejte takto: M zhruba 53-63 g, L zhruba 63-73 g.
- Do vody můžete přidat špetku soli nebo lžičku octa. Při prasknutí se bílek rychleji srazí a nevyteče.
Základní časy a konzistence při studeném startu:
- M vejce natvrdo 9-10 minut od začátku varu.
- L vejce natvrdo 10-11 minut od začátku varu.
- Polotuhé žloutky 7-8 minut.
- Měkké žloutky 6 minut.
- Vejce přímo z lednice mohou potřebovat o 1 minutu více.
Tři ověřené metody:
- Studený start: vejce do studené vody, pomalu přiveďte k varu, ztlumte a jemně probublávejte podle časů výše.
- Horký start: vodu uveďte do varu, vejce vložte lžící, ztlumte a počítejte 9-11 minut podle velikosti. Méně praskají, loupání bývá snazší.
- Pára: do hrnce nalijte 2-3 cm vody, vložte pařák, vejce na mřížku, přiklopte a pářte 12 minut pro velikost L (natvrdo). Pára dává velmi rovnoměrný výsledek.
Ledová lázeň a loupání:
- Okamžitě po dovaření vejce zchlaďte v ledové vodě 5 minut. Zastavíte doběh tepla a zlepšíte loupání.
- Vejce jemně poklepejte o desku, rozválejte a loupejte pod proudem vody.
- Úplně čerstvá vejce se loupou hůř. Pokud můžete, vařte vejce 4-7 dnů stará.
Řešení potíží:
- Zelenošedý kroužek na žloutku: vejce se vařilo příliš dlouho nebo pomalu chladlo. Příště zkraťte čas a použijte ledovou lázeň.
- Praskání: vkládejte vejce opatrně a držte mírný var.
- Těžké loupání: vyzkoušejte metodu páry nebo přidejte půl lžičky sody do litru vody.
Skladování a bezpečnost:
- Nechte vejce zcela vychladnout a uložte do lednice do 2 hodin.
- Neoloupaná vydrží až 7 dnů. Oloupaná uložte ve vzduchotěsné nádobě. Pro šťavnatost můžete přidat trochu vody a denně ji vyměnit.
Podávání a varianty:
- Klasika s hrubou solí, pepřem a pažitkou.
- Plněná vejce s majonézou a hořčicí.
- Nakrájené do bramborového salátu nebo na chlebíčky.
- Marinovaná vejce do směsi sójová omáčka - voda - trocha cukru. Nechte v lednici 4-12 hodin.