100 %

Vejce vařené natvrdo

Vejce uvařené do tuhé konzistence, bílek i žloutek je ztuhlý. Skvělá snídaně, nebo ingredience vhodná k dalšímu použití, například na chlebíčky a do nádivek. Ve světě se podávají jako plněná vejce, v salátu Niçoise nebo marinovaná do sójové omáčky pro podávání k polévkám.

Ingredience:

  • vejce
  • voda
  • sůl

 

Postup:

  1. Opláchnuté nepoškozené vejce vložíme do studené vody, tu přivedeme k varu.
  2. Od doby varu (až začne voda bublat), snížíme zdroj tepla, aby voda jen tak probublávala a vejce vaříme 8-10 minut.
  3. Potom vejce vyjmeme.
  4. Ihned podáváme, nebo dále zpracujeme (například jako vajíčková pomazánka, vajíčkový salát).

 

Než začnete:

  • Vejce vytáhněte z lednice 10-15 minut před vařením. Omezíte praskání.
  • Velikost počítejte takto: M zhruba 53-63 g, L zhruba 63-73 g.
  • Do vody můžete přidat špetku soli nebo lžičku octa. Při prasknutí se bílek rychleji srazí a nevyteče.

Základní časy a konzistence při studeném startu:
  • M vejce natvrdo 9-10 minut od začátku varu.
  • L vejce natvrdo 10-11 minut od začátku varu.
  • Polotuhé žloutky 7-8 minut.
  • Měkké žloutky 6 minut.
  • Vejce přímo z lednice mohou potřebovat o 1 minutu více. 

Tři ověřené metody:
  • Studený start: vejce do studené vody, pomalu přiveďte k varu, ztlumte a jemně probublávejte podle časů výše.
  • Horký start: vodu uveďte do varu, vejce vložte lžící, ztlumte a počítejte 9-11 minut podle velikosti. Méně praskají, loupání bývá snazší.
  • Pára: do hrnce nalijte 2-3 cm vody, vložte pařák, vejce na mřížku, přiklopte a pářte 12 minut pro velikost L (natvrdo). Pára dává velmi rovnoměrný výsledek.

Ledová lázeň a loupání:
  • Okamžitě po dovaření vejce zchlaďte v ledové vodě 5 minut. Zastavíte doběh tepla a zlepšíte loupání.
  • Vejce jemně poklepejte o desku, rozválejte a loupejte pod proudem vody.
  • Úplně čerstvá vejce se loupou hůř. Pokud můžete, vařte vejce 4-7 dnů stará.

Řešení potíží:
  • Zelenošedý kroužek na žloutku: vejce se vařilo příliš dlouho nebo pomalu chladlo. Příště zkraťte čas a použijte ledovou lázeň.
  • Praskání: vkládejte vejce opatrně a držte mírný var.
  • Těžké loupání: vyzkoušejte metodu páry nebo přidejte půl lžičky sody do litru vody.

Skladování a bezpečnost:
  • Nechte vejce zcela vychladnout a uložte do lednice do 2 hodin.
  • Neoloupaná vydrží až 7 dnů. Oloupaná uložte ve vzduchotěsné nádobě. Pro šťavnatost můžete přidat trochu vody a denně ji vyměnit.

Podávání a varianty:
  • Klasika s hrubou solí, pepřem a pažitkou.
  • Plněná vejce s majonézou a hořčicí.
  • Nakrájené do bramborového salátu nebo na chlebíčky.
  • Marinovaná vejce do směsi sójová omáčka - voda - trocha cukru. Nechte v lednici 4-12 hodin.

Přihlaste se pro plný přístup

Chcete hodnotit, soutěžit nebo si užívat web bez reklam? Přihlaste se – noví uživatelé získají prvních 7 dní bez reklam zdarma.

Přihlaste se pro plný přístup