Vdolky

Odebírejte nás na YouTube

Vdolky

Kynuté vdolky, pěkně v horkém oleji usmažené, servírované ozdobené povidlovou náplní, nebo náplní z oblíbené zavařeniny a šlehačkou.

Ingredience:

  • 500 g hladké mouky
  • 30 g Hera máslová
  • 30 g moučkového cukru
  • 30 g droždí
  • 250-270 ml mléka
  • 3 lžíce rumu
  • 1 lžička soli
  • 3 ks žloutky
  • cca 600 ml kvalitního oleje na smažení
  • hladká mouka na vál

 

Ingredience (zdobení):

  • 250 g tučného tvarohu
  • 2 vrchovaté lžíce moučkového cukru
  • 1 kelímek smetany ke šlehání 33 %
  • švestková povidla nebo oblíbená marmeláda

 

Postup:

  1. Do hrníčku rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru a dvě lžičky vlahého mléka, umícháme kašičku a necháme vzejít kvásek (15 minut).
  2. Cukr a heru vymícháme a po jednom přidáme žloutky, šleháme do husté pěny, pak přidáme vlažné mléko a rum.
  3. Mouku prosejeme přes jemné sítko, přidáme sůl, žloutkovou pěnu a vzešlý kvásek, v robotu, ručně nebo v pekárně vymícháme hladké, pružné a nelepivé těsto, na teplém místě necháme 1 hodinu kynout, během kynutí alespoň jednou prohněteme (musí se nám tvořit vzduchové bubliny).
  4. Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál a vyválíme na 1 cm vysokou placku, tvořítkem nebo sklenicí vykrajujeme kolečka, do každého kolečka vyhloubíme prstem nebo dnem malé skleničky důlek.
  5. V rendlíku rozpálíme olej a vkládáme vdolky důlkem dolů, oleje musí být tolik, aby v něm vdolky plavaly, na středně velkém plameni smažíme z obou stran dozlatova (upozorňuji, že během smažení zvětší vdolky svůj objem, nedávejte jich tam tedy moc).
  6. Usmažené vdolky odkládáme na papírové utěrky, abychom se zbavili přebytečného tuku.
  7. Tvaroh smícháme s cukrem, množství cukru si každý uzpůsobí dle své chuti, šlehačku vyšleháme do tuha a pak opatrně smícháme s tvarohem.
  8. Doprostřed vdolků dáme kopeček povidel a cukrářským sáčkem uděláme po obvodu vdolků tvarohovou „hradbu“.

 

Postup (zdobení):

  1. Všechny ingredience vymícháme do hladkého krému.
  2. Dosladíme dle chuti a přidáme 2 lžíce rumu, mléka tolik, aby náplň nebyla řídká.