Odebírejte nás na YouTube
Staročeský švestkový koláč
Česká klasika, v troubě upečený koláč zdobený švestkami a drobenkou nebo mákem a cukrem.
Ingredience:
- 400 g polohrubé mouky
- 100 g rostlinného tuku
- 70 g cukru
- 20 g droždí
- 2 ks žloutky
- 200 ml mléka
- špetka soli
- mouka na vysypání
- tuk na vymazání formy
- 500-600 g švestek
- drobenka nebo mák a cukr
Postup:
- Polohrubou mouku prosejeme do mísy, vytvoříme důlek, do kterého vsypeme cukr, rozdrobíme droždí a zalijeme vlažným mlékem, kvásek necháme vzejít.
- K hotovému kvásku přidáme dalších 100 ml mléka, žloutky, rozpuštěný tuk a špetku soli, vypracujeme středně tuhé těsto, necháme ho vykynout.
- Plech nebo koláčovou formu vymažeme tukem a vysypeme moukou, rozprostřeme těsto a necháme ještě chvíli kynout.
- Povrch koláče poklademe půlkami vypeckovaných švestek a posypeme drobenkou nebo mákem a cukrem.
- V troubě vyhřáté na 180 °C koláč upečeme.