Odebírejte nás na YouTube
Skořicový pletenec
Skořicové sladké pečivo, výborné ke kávě, nebo jako snídaně s kakaem.
Ingredience (těsto):
- 250 ml mléka
- 2 žloutky (nebo 1 vejce)
- 50 g rozpuštěného másla
- 1 lžíce cukru
- 1 lžička soli
- 600 g hladké mouky
- 40 g čerstvého droždí
Ingredience (náplň):
- 5-10 lžic cukru krupice
- 1-3 lžičky skořice
- 100 g změklého másla
Postup:
- Do trochy vlažného mléka rozdrobíme kvasnice, osladíme, zasypeme lžící mouky a necháme přibližně 5-10 minut vzejít kvásek.
- Kvásek vlijeme do mouky promíchané se solí, přidáme vše ostatní a vypracujeme tužší těsto.
- Když těsto zdvojnásobí svůj objem, což trvá asi 45 minut, rozdělíme ho na 2 polovinu a každý díl rozválíme co nejtenčeji, přibližně na 40 x 30 cm.
- Těsto potřeme změklým máslem (ne rozehřátým, moc by teklo) a podle chuti posypeme cukrem se skořicí. Zabalíme ho jako roládu a středem po celé délce rozřízneme.
- Pak jednotlivé pruhy spleteme do sebe a vytvoříme věnec. Přemístíme na plech a necháme asi 20 minut ještě kynout.
- Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme 15 min na 180 °C horkovzduch a poté zmírníme na 150 °C a dopečeme další asi půl hodiny dorůžova. Pokud je pletenec dobře vypečený, krásně křupe.
Tip:
Místo skořicové náplně můžeme použít například i najemno pomleté ořechy s cukrem (nebo medem). Pokud nemáme chuť na sladké, můžeme jako náplň použít špenát s česnekem.