Odebírejte nás na YouTube
Sekaná s bramborovou kaší
Recept na chutnou sekanou upečenou v troubě dozlatova, servírovanou s bramborovou kaší a kyselými okurkami.
Ingredience (sekaná):
- 600 g vepřové plece
- 300 g hovězího předního masa (například krku)
- 100 g anglické slaniny
- 4 hrsti strouhanky
- 1 hrst majoránky
- 1/4 l hrnku mléka
- 1 lžíce plnotučné nebo dijonské hořčice
- 1 lžíce sádla
- 1 lžička mleté sladké papriky
- 1 lžička drceného kmínu
- 6 ks stroužků česneku
- 1 ks vejce + 1 žloutek (bílek nevyhazovat)
- voda nebo vývar na podlévání
- pepř
- sůl
Ingredience (kaše):
- 800 g brambor
- 40 g másla
- 200 ml mléka
- nasekaná petrželka na ozdobu
- voda
- sůl
Ingredience (ostatní):
- nakládané kyselé okurky
- rozpuštěné máslo na přelití kaše
Postup (sekaná):
- Maso si necháme pomlet u řezníka, nebo tak učiníme sami doma.
- Přidáme veškeré koření i ostatní ingredience, řádně propracujeme a v uzavřené nádobě necháme přes noc v lednici odležet.
- Druhý den hmotu znova rukama řádně propracujeme a podle potřeby dochutíme solí, případně přidáme strouhanku.
- Pekáček vymažeme sádlem a namočenýma rukama vytvarujeme dvě šišky.
- Bílek s kapkou studené vody rozšleháme a mašlovačkou potřeme sekanou.
- Podlijeme trochou vody a pečeme v troubě na 180 °C cca 1 hodinu, během pečení doléváme dle potřeby vodu a výpekem poléváme.
- Upečenou sekanou nakrájíme na plátky a podáváme s čerstvě připravenou bramborovou kaší přelitou rozpuštěným máslem a ozdobenou nasekanou zelenou petrželkou a nakládanými kyselými okurky.
Postup (kaše):
- Brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme na čtvrtky, zalijeme horkou slanou vodou a vaříme doměkka.
- Vodu slijeme, brambory rozšťoucháme a dobře promícháme.
- Kastrol s kaší necháme na mírném plameni a za stálého míchání přidáváme máslo a horké mléko.
- Bramborovou kaši dohladka vymícháme a podle potřeby osolíme.