
Sacher
Recept na proslulý vídeňský dort z hotelu Sacher.
Ingredience:
- 6 ks vajec
- 150 g moučkového cukru
- 150 g čokolády na vaření
- 150 g hery nebo másla
- 1 balíček vanilkového cukru
- 150 g hladké mouka
- 1 lžička prášku do pečiva
- 30 g kakaa
- 1 sklenice meruňkového džemu
- čokoládová poleva
Postup:
1. Ve šlehači ušleháme 150 g másla s 150 g cukru moučka. Přidáme vanilkový cukr a postupně zašleháme 2 celá vejce a 4 žloutky. Potom přidáme rozpuštěnou čokoládu - lehce vychladlou. Ušleháme sníh ze 4 bílků a namícháme si mouku s práškem do pečiva a kakaem. Potom postupně do ušlehaného krému zamícháme střídavě směs mouky a sníh. Dobře promícháme a pečeme v dortové formě o vel. asi 26 cm - vymazanou a vysypanou kokosem, nebo ořechy, či strouhankou.
2. Pečeme při 170 °C asi 40-45 mim. Vychladlý dort vyklopíme, rozřízneme, potřeme meruňkovým džemem, potřeme džemem i vršek a celý jej natřeme čokoládovou polevou. Dáme vychladit do druhého dne a potom krájíme nožem, namočeným v horké vodě, aby čokoláda nepraskala. Je možné upéct jej také na plechu, potřít pařížskou šlehačkou a polít čokoládou.