Rýžový nákyp

V troubě upečený nákyp z rýže a dalších dvou vrstev, jablečné a tvarohové, celý nákyp nakonec zapečený pod grilem ozdobený bílkovou čepicí.

Ingredience:

  • 500 g kulatozrnné rýže (například Arborio)
  • 125 g (1/8 ks) čerstvého másla + ještě kousek másla
  • 3 lžíce moučkového cukru
  • 1 rovná lžička soli
  • 1000 ml mléka
  • 3 ks vejce, žloutky a bílky zvlášť
  • 2 ks vanilkové lusky


Ingredience (jablečná náplň):

  • 8 ks středně velkých jablek
  • 2 lžičky mleté skořice

 

Ingredience (náplň):

  • 250 g kvalitního hrudkovitého tvarohu
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 2 ks vejce, žloutky a bílky zvlášť
  • nastrouhaná kúra z jednoho citronu
  • 1 hrst sušených brusinek (nebo jiného ovoce)

 

Ingredience (ostatní):

  • na sněhovou čepici 2 lžíce pískového cukru
  • na pečení zapékací mísu a lžíci másla na vymazání

 

Postup:

  1. Rýži nasypeme do cedníku, propláchneme vodou a necháme okapat.
  2. Vanilkové lusky podélně rozřízneme ostrým nožem a lžičkou vyškrábeme dřeň, tu společně i s lusky vhodíme do osoleného vařícího mléka, do kterého jsme přidali ždibec másla.
  3. Do mléka vsypeme okapanou rýži (pro vaření rýže volíme hrnec se sendvičovým dnem), na mírném plameni, za občasného promíchávání, vaříme cca 15 min, rýže nemusí být zcela měkká, budeme ještě zapékat.
  4. Rýžovou masu necháme zcela vychladnout.
  5. Mezitím si připravíme krém - změklé máslo vyšleháme s moučkovým cukrem doběla, poté přidáme po jednom žloutky a umícháme krásný, hladký krém.
  6. Jablka zbavíme slupek i jadřinců a nakrájíme (nakrouháme) na tenké plátky, tvaroh vymícháme společně se žloutky, cukrem a citronovou kůrou.
  7. Poté, co rýže už vychladla, vmícháme žloutkový krém do rýže, samozřejmě, že jsme z ní odstranili vanilkové lusky.
  8. Z tří bílků vyšleháme pevný sníh, který lehounce vmícháme do rýžové kaše.
  9. Nádobu, ve které budeme zapékat, vymažeme máslem.
  10. Polovinu rýžové hmoty přemístíme do mísy, na ni (tu hmotu) stěrkou rozetřeme tvaroh a pohážeme brusinky, dále naskládáme jablečné plátky a posypeme skořicí (nesladíme).
  11. Na jablka urovnáme zbytek rýžové kaše, vložíme do trouby a pečeme při 200 °C cca 30 minut, až začne povrch zlátnout.
  12. Ušleháme ze zbývajících dvou bílků sníh, pak, po částech, vsypeme krupicový cukr, až se nám udělají krásné špičky, máme hotovo.
  13. Sladký sníh natřeme stěrkou na nákyp a vložíme znovu do trouby, pod grilem cca 2 minutky, kdo nemá funkci gril, nechá tam do zezlátnutí sněhu.