Ratatouille

Na pánvi orestované kousky lilku, papriky, cukety, pak cibule a nakonec i plátky česneku, vše smíchané dohromady a ochucené kořením a bylinkami.

Ingredience:

  • 1 ks větší lilek
  • 1 ks cukety
  • 1 ks větší červené papriky
  • cca 5 ks rajčat
  • 3 ks stroužky česneku
  • 2 ks cibule
  • 1 hrst posekaných čerstvých bylinek (rozmarýn, tymián, oregáno)
  • olivový olej
  • sůl

 

Postup:
1. Všechnu zeleninu včetně cibule nakrájíme na přibližně stejně velké díly (ne příliš malé, cca 2×2 cm) , česnek na plátky.
2. Při přípravě ratatouille je důležité postupně opékat každou zeleninu zvlášť, takže nejprve rozpálíme na pánvi olej a opečeme lilek, pěkně dohněda, hotový lilek vyjmeme, dáme do připravené misky a pokud nám vpil všechen olej, trošku na pánev přilijeme, teď restujeme papriku, opět vyndáme k lilku, restujeme cuketu a dáme opět k již odložené zelenině.
3. Nakonec osmažíme cibuli, pak přihodíme česnek, necháme zavonět a rajčata, ta jenom párkrát přehodíme.
4. Na pánev vrátíme všechnu zeleninu, posypeme bylinkami a osolíme, promícháme, prohřejeme a můžeme podávat.

 

Doporučení:
Lilek, cuketa, paprika a rajčata by měla být zastoupena v pokrmu stejným dílem. Zelenina musí zůstat na skus křupavá, nesmíme ji rozvařit. Proto se každá zelenina připravuje zvlášť a věřte, že je to velký rozdíl, pokud všechnu zeleninu restujete zvlášť nebo dohromady.