Pečený vepřový bůček

Jednou za čas neuškodí si zahřešit. Zkuste třeba bůček na cibuli.

Ingredience:

  • 750 g libového vepřového bůčku
  • 1 palička česneku
  • 1 lžička mleté sladké papriky
  • 5 ks cibule
  • sůl
  • kmín
  • 1 špetka sušené šalvěje
  • vývar
  • 3 lžíce kečupu

 

Postup:
1. Vepřový bůček s kůží omyjeme, osušíme a kůži nařízneme na čtverečky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka. Česnek oloupeme, polovinu paličky prolisujeme a zbytek usekáme najemno. Kečup promícháme s šalvějí, prolisovaným česnekem a mletou sladkou paprikou.
2. Maso osolíme, okmínujeme a do zářezů vtlačíme jemně usekaný česnek. Bůček vložíme do pekáče kůží dolů a pečeme při 180°C asi 30 minut. Potom maso otočíme, potřeme směsí kečupu, česneku a šalvěje. Bůček zasypeme cibulí, podlijeme vývarem a pečeme za občasného podlévání vlastní šťávou doměkka.
3. Měkké maso vyjmeme, nakrájíme na porce a podáváme s vypraženou cibulí, dušeným špenátem a bramborovým knedlíkem. Pečený vepřový bůček na cibuli je dobrý i studený, kdy bůček nakrájíme na plátky a podáváme s čerstvým chlebem.