Pečený pudink s karamelizovanými jablky

Odebírejte nás na YouTube

Pečený pudink s karamelizovanými jablky

Pudink připravený doma, nikoli z klasického kupovaného prášku, ale z čerstvých žloutků, smetany a cukru. Na povrchu zdobený jablky.

Ingredience (pudink):

  • 200 ml plnotučného mléka
  • 200 ml smetany
  • 80 g cukru
  • 5 ks žloutků

 

Ingredience (želé):

  • 2 ks oloupaných navinulých jablek
  • 1 ks citronu (vymačkaná šťáva)
  • 100 g cukru
  • 100 ml vody
  • plátková želatina (na každých 100 ml tekutiny 1,5 plátku) - s želatinou pracujeme podle návodu na obalu

 

Postup:

  1. Žloutky, cukr, smetanu a mléko smícháme a pozvolna zahřejeme na 40 °C.
  2. Pak směs vlijeme do nádoby vhodné k zapékání. V troubě pečeme při 95 °C, dokud pudink neztuhne – trvá to přibližně půl hodinky.
  3. Z cukru vytvoříme světlý karamel (cukr vsypeme na pánev, nemícháme, jen pánví občas zatřeseme a pozvolna zahříváme).
  4. Míchat začneme až ve chvíli, kdy se cukr rozpouští – nemícháme příliš usilovně).
  5. Poté na pánev přidáme jablka, která nakrájíme na kostičky.
  6. K jablkům po chvíli přilijeme 100 ml vody, citronovou šťávu a želatinu.
  7. Promícháme a nalijeme na upečený zchladlý pudink.
  8. Pudink necháme vychladnout (v lednici) do druhého dne.
  9. Podáváme samotný, nebo s domácí šlehačkou, případně vanilkovou zmrzlinou.


TIP:

Pokud nemáme želatinu, můžeme jí z receptu vynechat (vynecháme želatinu i vodu), na chuti to neubere, pouze výsledek nebude tolik držet po hromadě - jablíčka nebudou na pudinku držet.