Pečená švestková povidla

Recept na švestková povidla pečená v troubě, která jsou rychle hotová bez dlouhého stání u plotny.

Ingredience:

  • 2 kg švestek
  • 50 dkg cukru krupice
  • 2 lžíce octa
  • 1/2 kávové lžičky mleté skořice
  • 4 polévkové lžíce rumu
  • 3 rozdrcené hřebíčky

 

Postup:

  1. Švestky umyjeme, vypeckujeme a dáme do hlubšího pekáče. Polijeme octem, vše promícháme a dáme péct na 200-250°C do trouby. Během pečení ani jednou nemícháme. Pečeme 20-25 minut.
  2. Po této době na švestky nasypeme rovnoměrně 25 dkg cukru a znovu dáme péct na 15 minut. Poté opět přisypeme 25 dkg cukru a znovu je na dalších 15 minut dáme do trouby péci.
  3. Po upečení přidáme rum, skořici a roztlučené hřebíčky. Zamícháme a ponorným mixérem rozmixujeme do požadované konzistence, jak kdo má rád (někdo jemná, někdo s kousky ovoce).
  4. Pokud by se vám zdálo, že švestky jsou po upečení příliš vodnaté, dobu pečení prodloužíme ještě o 10 až 15 minut.
  5. Pak horká povidla jen naplníme do sklenic a otočíme dnem vzhůru. Nahoru dám ještě malou lžičku rumu, jako konzervant, i přesto, že už tam rum je. Po otočení přikrývám dekou nebo ručníkem, aby byla déle v teple.
  6. Plech vyložte pečícím papírem, pomačkejte ho pod tekoucí studenou vodou a vložte dovnitř, ušetříte si práci mytím.