Osso Bucco

Odebírejte nás na YouTube

Osso Bucco

Tradiční italská pochoutka. Dušená zadní telecí nožička (Osso Buco, nebo také osobuko v překladu známé jako - kost s dírou).

Ingredience:

  • 2 ks mladé hovězí kližky s morkovou kostí (osso buco) 
  • hladká mouka na obalení masa 
  • 1 velká cibule 
  • 50 g másla 
  • 150 ml drcených rajčat 
  • 250 ml bílého vína 
  • 250 ml hovězího vývaru 
  • gremoláda (recept níže) 
  • 1/2 svazku plocholisté petrželky
  • kůra z 1/2 citronu 
  • 2 stroužky česneku
  • sůl a čerstvě mletý pepř 


Postup:

  1. Připravíme si maso, které po obvodu nakrojíme, osolíme, opepříme a nakonec obalíme v hladké mouce.
  2. Maso na oleji osmažíme, aby se nám zatáhlo a vložíme do připraveného pekáče.
  3. Výpek v pánvi ponecháme a přidáme do něj 50 g másla, na menší kostičky nakrájenou cibuli, kterou restujeme dokud nezesklovatí (pozor ať jí nepřipálíme). Přidáme bílé víno, vývar a rajčata. Necháme směs chvilku povařit, aby se nám spojili chutě.
  4. Připravenou směsí zalijeme maso v pekáčku, který přiklopíme a pečeme zvolna na 150°C 1,5 až 2 hodiny. Půl hodiny před koncem sundáme poklop a necháme maso hezky dopéct. 5 - 10 minut před koncem přidáme na maso gremoládu.  


Postup na gremoládu:

Nasekáme na jemno petrželku s česnekem a promícháme s citrónovou kúrou. Pokud chceme můžeme přidat trošku olivového oleje, aby se nám lépe spojili chutě. 

Přihlaste se, abyste mohli hodnotit.

Přihlaste se pro plný přístup

Chcete hodnotit recepty, soutěžit nebo si užívat web bez reklam? Přihlaste se – noví uživatelé získají prvních 14 dní bez reklam zdarma.