Osso Bucco

Tradiční italská pochoutka. Dušená zadní telecí nožička (Osso Buco, nebo také osobuko v překladu známé jako - kost s dírou).

Ingredience:

  • 2 ks mladé hovězí kližky s morkovou kostí (osso buco) 
  • hladká mouka na obalení masa 
  • 1 velká cibule 
  • 50 g másla 
  • 150 ml drcených rajčat 
  • 250 ml bílého vína 
  • 250 ml hovězího vývaru 
  • gremoláda (recept níže) 
  • 1/2 svazku plocholisté petrželky
  • kůra z 1/2 citronu 
  • 2 stroužky česneku
  • sůl a čerstvě mletý pepř 


Postup:

  1. Připravíme si maso, které po obvodu nakrojíme, osolíme, opepříme a nakonec obalíme v hladké mouce.
  2. Maso na oleji osmažíme, aby se nám zatáhlo a vložíme do připraveného pekáče.
  3. Výpek v pánvi ponecháme a přidáme do něj 50 g másla, na menší kostičky nakrájenou cibuli, kterou restujeme dokud nezesklovatí (pozor ať jí nepřipálíme). Přidáme bílé víno, vývar a rajčata. Necháme směs chvilku povařit, aby se nám spojili chutě.
  4. Připravenou směsí zalijeme maso v pekáčku, který přiklopíme a pečeme zvolna na 150°C 1,5 až 2 hodiny. Půl hodiny před koncem sundáme poklop a necháme maso hezky dopéct. 5 - 10 minut před koncem přidáme na maso gremoládu.  


Postup na gremoládu:

Nasekáme na jemno petrželku s česnekem a promícháme s citrónovou kúrou. Pokud chceme můžeme přidat trošku olivového oleje, aby se nám lépe spojili chutě.