Odebírejte nás na YouTube
Mandlový dort
Dort upečený v troubě, pak potřený džemem a přelitý čokoládovou polevou, nakonec ozdobený plátky mandlí.
Ingredience (těsto):
- 300 g změklého másla
- 200 g marcipánu vychlazeného v lednici
- 180 g krupicového cukru
- 150 g moučkového cukru
- 9 ks vajec (žloutky a bílky zvlášť)
- meruňkový džem
- špetka soli
- dortová forma o průměru 24 cm, papír na pečení
Ingredience (poleva):
- 100 g hořké čokolády
- 50 g másla
- 25 ml tmavého rumu
- mandlové plátky na ozdobu
Postup:
- Dno 24 cm formy na dort vyložíme papírem na pečení, boky vymažeme máslem a vyložíme pruhy papíru vyššími, než jsou boky formy.
- Marcipán nastrouháme na jemném struhadle, měkké máslo šleháme s moučkovým cukrem do lehké vysoké pěny.
- Oddělíme žloutky od bílků a bílky se špetkou soli šleháme do polotuhého sněhu, postupně přisypáváme krupicový cukr a došleháme do tuha.
- Do máslové pěny postupně zašleháváme jeden žloutek po druhém střídavě s nastrouhaným marcipánem, opatrně, jen metlou, zašleháme mouku střídavě s bílkovým sněhem.
- Vylejeme do připravené dortové formy a pečeme v troubě vyhřáté na 185 °C cca 50 minut, pokud by povrch rychle hnědl, přikryjeme dvojitou vrstvou alobalu, propečení zkontrolujeme dřevěnou špejlí (po vytáhnutí špejle musí být celá suchá).
- Necháme chvilku chladnout ve formě, pak odstraníme boky i dno a necháme na mřížce vychladnout.
- Potřeme vršek i boky rozehřátým meruňkovým džemem a necháme dobře vychladit.
- V rendlíku ve vodní lázni rozpustíme máslo a dvě třetiny čokolády, pak z vodní lázně vyndáme a doplníme zbytkem čokolády a rumem a mícháme do rozpuštění, rovnoměrně polejeme dort a rozetřeme i na boky.
- Ozdobíme mandlovými plátky.