Mandlové palačinky s jahodami

Palačinkovo-šlehačkový dort je ze studených palačinek ochucených mandlemi, doplněný krémem ze šlehačky, mascarpone a také jahodami. Podává se vychlazený.

Ingredience:

  • 600 g jahod
  • 250 g mascarpone
  • 125 g hladké mouky
  • 2 lahvičky po 230 ml jemné smetany ke šlehání Meggle (35 % tuku)
  • 250 ml mléka Meggle
  • 10 polévkových lžic mandlových plátků
  • 2 lžíce + 100 g cukru
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 5 ks snítek máty
  • 3 ks vejce
  • 1 špetka soli
  • olej na smažení
  • trocha citrónové šťávy
  • práškový cukr na posypání

 

Postup:

1. Do mísy dejte vejce, mléko, sůl a 2 lžíce cukru a vše smíchejte pomocí ručního šlehače.
2. Smíchejte mouku a prášek do pečiva a vmíchejte je do ušlehané směsi, těsto přikryjte a nechte asi 15 minut odpočinout.
3. Vymažte teflonovou pánev (Ø 18 cm) olejem a nechte olej rozehřát.
4. Vložte na pánev přibližně 1/4 těsta, po asi 1 minutě (když je těsto trochu ztuhlé) palačinku posypte 2 lžícemi mandlí, při smažení palačinku jednou obraťte.
5. Vyjměte palačinku z pánve a nechte ji okapat na kuchyňském ubrousku, stejným způsobem usmažte i 3 další palačinky, pánev přitom pokaždé znovu vymažte olejem, palačinky nechte úplně vychladnout.
6. Jahody očistěte, omyjte a nechte je důkladně okapat, mátu umyjte a oklepejte dosucha, otrhejte listy a nakrájejte je na jemno (až na několik listů na ozdobení).
7. Pomocí ručního šlehače ušlehejte tuhou šlehačku.
8. Mascarpone smíchejte se s 100 gramy cukru a citrónovou šťávou, šlehačku po částech vmíchejte do směsi s mascarpone a na závěr přidejte nakrájenou mátu.
9. Navrstvěte na sebe vždy 1 palačinku, krém z mascarpone a 150 gramů jahod.
10. Palačinkový šlehačkový dort servírujte vychlazený, před podáváním jej posypte lístky máty, zbylými mandlovými plátky a trochou cukru.