Mandlová vánočka

Vánočka z hladké mouky, cukru, másla a dalších surovin, potřená rozšlehaným vejcem a posypaná mandlemi, upečená v troubě pěkně dozlatova.

Ingredience:

  • 600 g hladké mouky
  • 140 g cukru
  • 120 g vychladlého rozpuštěného másla
  • 30 g droždí
  • 250 ml vlažného mléka
  • 1 lžička nastrouhané citrónové kůry
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 ks vejce
  • 2 hrsti sušených brusinek
  • 2 hrsti sekaných mandlí
  • špetka muškátového oříšku
  • vejce na potření vánočky

 

Postup:

  1. Do mísy rozdrobíme droždí, zasypeme cukrem a zalijeme vlažným mlékem, necháme vzejít kvásek do pěkné čepice.
  2. Přidáme vejce, vlažné máslo, vsypeme mouku a všechny zbývající suroviny a vypracujeme hutné, ale vláčné a lesklé těsto, necháme cca 1 hodinu přikryté a poprášené moukou kynout na teplém místě. Zadělat těsto můžeme také robotem, nebo v domácí pekárně, pak použijeme program na kynutá těsta.
  3. Vykynuté těsto na pomoučeném vále lehce propracujeme, rozdělíme na potřebný počet dílků a ty necháme chvilku odpočinout.
  4. Vyválíme hady a zapleteme podle zvyklostí (malou vánočku ze čtyř a velkou ze šesti pramenů).
  5. Vánočku necháme ještě na teplém místě 30 minut kynout, po nakynutí ji potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme plátky mandlí, vložíme do vyhřáté trouby na 170 °C a pečeme asi 20 minut.
  6. Po upečení necháme vánočku vychladnout na kovové mřížce a před podáváním pocukrujeme.