Odebírejte nás na YouTube
Mandlová vánočka
Vánočka z hladké mouky, cukru, másla a dalších surovin, potřená rozšlehaným vejcem a posypaná mandlemi, upečená v troubě pěkně dozlatova.
Ingredience:
- 600 g hladké mouky
- 140 g cukru
- 120 g vychladlého rozpuštěného másla
- 30 g droždí
- 250 ml vlažného mléka
- 1 lžička nastrouhané citrónové kůry
- 1/2 lžičky soli
- 1 ks vejce
- 2 hrsti sušených brusinek
- 2 hrsti sekaných mandlí
- špetka muškátového oříšku
- vejce na potření vánočky
Postup:
- Do mísy rozdrobíme droždí, zasypeme cukrem a zalijeme vlažným mlékem, necháme vzejít kvásek do pěkné čepice.
- Přidáme vejce, vlažné máslo, vsypeme mouku a všechny zbývající suroviny a vypracujeme hutné, ale vláčné a lesklé těsto, necháme cca 1 hodinu přikryté a poprášené moukou kynout na teplém místě. Zadělat těsto můžeme také robotem, nebo v domácí pekárně, pak použijeme program na kynutá těsta.
- Vykynuté těsto na pomoučeném vále lehce propracujeme, rozdělíme na potřebný počet dílků a ty necháme chvilku odpočinout.
- Vyválíme hady a zapleteme podle zvyklostí (malou vánočku ze čtyř a velkou ze šesti pramenů).
- Vánočku necháme ještě na teplém místě 30 minut kynout, po nakynutí ji potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme plátky mandlí, vložíme do vyhřáté trouby na 170 °C a pečeme asi 20 minut.
- Po upečení necháme vánočku vychladnout na kovové mřížce a před podáváním pocukrujeme.