Lívanečky

Malé kulaté lívanečky z řidšího kynutého těsta, opečených na oleji v lívanečníku dorůžova.

Ingredience:

  • 500 g hladké mouky
  • 50 g cukru krupice
  • 25 g droždí
  • 10 g citrónové kůry
  • 2 ks vajec
  • 0,7 l mléka
  • špetka soli
  • olej na smažení

 

Postup:

  1. Droždí promícháme s trochou cukru, zředíme malým množstvím vlažného mléka, přidáme trochu prosáté mouky a promícháme, až vznikne řídké těstíčko, které necháme na teplém místě odležet (vznikne nám kvásek).
  2. Do vykynutého kvásku přidáme zbylé vlažné mléko, rozšlehaná vejce, jemně nastrouhanou kůru z pečlivě opláchnutého citrónu, sůl a zbylou dávku prosáté mouky, směs pečlivě promícháme, prošleháme a necháme opět částečně vykynout.
  3. Vykynuté těstíčko pak naléváme do olejem vytřených lívanečníků a lívance opečeme po obou stranách dorůžova (lze použít obyčejnou pánev, jen lívance nebudou tak úhledné).
  4. Zdobíme marmeládou, tvarohem, šlehačkou, ovocem,…