Kysané zelí

Odebírejte nás na YouTube

Kysané zelí

Nejlépe si maso vychutnáte s přílohou v podobě kysaného zelí.

Ingredience:

  • 10 kg bílého zelí
  • 200 g soli
  • 20 g kmínu
  • 10 g semínek kopru 


Postup:

  1. Hlávkové zelí si očistíme, důkladně opláchneme a následně nakrouháme včetně košťálů. 
  2. Nastrouhané zelí pokmínujeme, přidáme kopr a prosolíme.
  3. Výsledný produkt rovnou vkládáme do větších nádob, kde ho pořádně upěchujeme dřevěnou paličkou.
  4. Upěchováním vytlačíme přebytečný vzduch a šťávu, kterou nám zelí pustilo slijeme. ponecháme jen takové množství, aby bylo zelí zakryto (aby nám později neplesnivělo).
  5. Vršek nádoby přikryjeme plátnem a zakryjeme těžkým předmětem (například talířem, záleží na velikosti otvoru).
  6. Zelí necháme pracovat 2 dny v místnosti s teplotou kolem 18°C a následně nádobu přemístíme do chladnější místnosti s teplotou kolem 8°C.
  7. Od zelí odebíráme šťávu, pokud nám pustilo šťávy příliš, veškerou slijeme a nahradíme 1 litrem vody v které jsme rozpustili 20 g soli.
  8. Zelí je kompletně hotové přibližně za tři týdny až měsíc.


Tip:

Kdo nemá rád kopr, může ho nahradit hořčičným semínkem.

Přihlaste se, abyste mohli hodnotit.

Přihlaste se pro plný přístup

Chcete hodnotit recepty, soutěžit nebo si užívat web bez reklam? Přihlaste se – noví uživatelé získají prvních 14 dní bez reklam zdarma.