Odebírejte nás na YouTube
Květákový nákyp
Nákyp upečený v troubě v pekáčku nebo zapékací misce, připravený z povařeného a mírně rozmačkaného květáku, sýru a na kostičky nakrájené šunky.
Ingredience:
- 600 g květáku (použít můžete také 300 g brokolice a 300 g květáku)
- 250 g strouhanky
- 150 g kvalitní šunky
- 100 g tvrdého sýra
- 250 ml mléka
- 1 lžička nastrouhaného křenu
- 4 ks vajíčka
- mletý bílý pepř
- voda
- sůl
- tuk a strouhanka na vymazání a vysypání formy
Postup:
1. Květák nožíkem rozporcujeme na růžičky, ty pak povaříme ve vroucí vodě nebo šetrněji v páře přibližně 5-6 minut.
2. Mezitím, co se květák vaří, nakrájíme šunku na kostičky a sýr nastrouháme na hrubém struhadle.
3. Ve větší misce rozšleháme vajíčka, přidáme mléko, křen, strouhanku, sůl, pepř, šunku a sýr, uvařený květák vidličkou částečně rozmačkáme a pak přimícháme do směsi.
4. Vzniklou hmotu rovnoměrně natřete do vymazané a strouhankou vysypané zapékací mísy a vložíme do vyhřáté trouby na 175 °C, za občasného kontrolování pečeme 50-60 minut.
5. Nákyp můžeme servírovat dozdoben dresinkem ze zakysané smetany nebo bílého jogurtu jak za tepla, tak i zas studena, doplnit jej můžeme i o čerstvou zeleninu nebo salát.