Kuřecí tažín s máslovou rýží

Z marocké kuchyně připravené dušené kuřecí maso s cibulí, kořením, rajčatovým pyré a dalšími ingrediencemi, podávané s máslovou rýží.

Ingredience:

  • 2 kg kuřecího masa (paličky a čtvrtky)
  • 100 g sušených meruněk
  • 20 g másla
  • 2 ks cibule
  • 2 lžíce rajčatového pyré
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 2 lžičky mletého kmínu
  • 1 lžička mletého koriandru
  • 1/2 lžičky mletého zázvoru
  • 1 svitek skořice
  • 500 ml kuřecího vývaru
  • čerstvý koriandr na ozdobu
  • mletý pepř
  • sůl

 

Ingredience (rýže):

  • 750 ml zeleninového vývaru
  • 400 g rýže basmati
  • 60 g másla
  • sůl

 

Postup:

1. Kuřecí maso omyjeme, osušíme, ze všech stran osolíme, opepříme a v hrnci na rozehřátém oleji opečeme, aby ze všech stran zezlátlo, pak je vyjmeme a dáme stranou.
2. V hrnci rozehřejeme máslo, přidáme oloupané, na drobno nakrájené cibule a 5 minut je opékáme, pak vmícháme mletý kmín, svitek skořice, mletý koriandr, mletý zázvor a necháme 30 sekund zahřát.
3. Potom vmícháme rajčatové pyré, po pár minutách kuřecí vývar a sušené meruňky, snížíme teplotu a necháme 30 minut probublávat.
4. Nakonec přidáme opečené kuřecí maso a odklopené vaříme dalších 30 minut.
5. Mezitím si připravíme rýži; do pánve s rozpuštěným máslem přidáme rýži, chvíli opékáme, pak přilijeme zeleninový vývar, přidáme špetku soli, přivedeme k varu, promícháme, snížíme teplotu a přiklopené vaříme doměkka (asi 17 minut).
6. Maso podáváme posypané koriandrem s máslovou rýží.